Υπερομοκυστεϊναιμία

Η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη.

Ο επιπολασμός της διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πληθυσμών και εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή και το γενετικό υπόβαθρο.

Η κληρονομική οφείλεται σε γενετικές βλάβες ενζύμων του μεταβολισμού της, συνήθως μεταλλάξεις στο γονίδιο MTHFR και της CBS.

Η ομοζυγωτική για τη μετάλλαξη C677T του MTHFR κατάσταση προκαλεί αύξηση περίπου κατά 25% στα επίπεδα της ομοκυστεΐνης νηστείας, συνήθως σε συνδυασμό με έλλειψη φυλλικού οξέος και θεωρείται κληρονομικός παράγοντας κινδύνου για θρόμβωση.

Η επίκτητη υπερομοκυστεϊναιμία συνδυάζεται με διατροφικές ελλείψεις βιταμινών.

Η Υπερομοκυστεΐναιμία θεωρείται δείκτης αυξημένου κινδύνου για άνοια, για τη νόσο του Alzheimer, για νευροψυχιατρικές παθήσεις, θρομβοεμβολικά επεισόδια, για οστεοπόρωση.

Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα έχει βλαπτική επίδραση στα αγγεία του πλακούντα και του φθαρτού, και συσχετίζεται με την εμφάνιση καθ’ έξιν εκτρώσεων και αποκόλλησης του πλακούντα. Η υπερομοκυστεϊναιμία έχει ενοχοποιηθεί και για άλλες επιπλοκές όπως προεκλαμψία, εμβρυϊκό θάνατο και επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξη.

Πηγές

Andrew M. Developmental Hemostasis: Relevance to thromboembolic complications in pediatric patients. Thromb Haemost. 1995; 74:415-25.

Andrew M, Schmidt B, Mitchell L, Paes B, Ofosu F. Thrombin generation in newborn plasma is critically dependent on the concentration of prothrombin. Thromb Haemost. 1990; 63:27-30.

BOSTOM A, LATHROP L. Hyperhomocysteinemia in end-stage renal disease: Prevalence, etiology and potential relationship to arte – riosclerotic outcomes. Kidney Int 1997, 52:10–20

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.