Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Με τον όρο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ-COPD) περιγράφεται μια ομάδα αναπνευστικών παθήσεων, όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την απόφραξη των αεραγωγών του αναπνευστικού συστήματος.

Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και μεγάλη παραγωγή βλέννας μέσα στους βρόγχους με στένωση των βρόγχων, βήχα, και φλέγματα. Είναι η πάθηση κατά την οποία ο ασθενής , καπνιστής συνήθως, έχει παραγωγικό βήχα, δηλαδή βήχα με πτύελα, για τις περισσότερες μέρες τριών συνεχόμενων μηνών και για δύο συνεχόμενα χρόνια. Πρέπει, βέβαια, να αποκλειστούν άλλες αιτίες παραγωγικού βήχα, όπως είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, οι βρογχιεκτασίες, η φυματίωση, οι συχνές λοιμώξεις των πνευμόνων.

Το εμφύσημα ξεκινά με την καταστροφή των κυψελίδων των πνευμόνων. Η καταστροφή αυτή είναι μη αντιστρεπτή και καταλήγει σε διάταση και στη δημιουργία μόνιμων τρυπών στον ιστό των πνευμόνων. Καθώς καταστρέφονται οι κυψελίδες, οι πνεύμονες μεταφέρουν όλο και λιγότερο οξυγόνο προς την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας βράχυνση (συντόμευση) της αναπνοής. Χάνεται, επίσης, η ελαστικότητα του πνεύμονα, η οποία είναι υπεύθυνη για να κρατάει του πνεύμονες ανοιχτούς. Τα συμπτώματα του εμφυσήματος περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια, βράχυνση της αναπνοής, αδυναμία και περιορισμένη αντοχή στην άσκηση. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, το έργο της αναπνοής (δηλαδή η προσπάθεια που καταβάλει ο ασθενής για να αναπνεύσει) γίνεται τόσο μεγάλο, που οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους.

Στην Ελλάδα, το 8,4% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 35 ετών, δηλαδή περίπου 500.000 ασθενείς, πάσχουν από ΧΑΠ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ΧΑΠ κοστίζει κάθε χρόνο 259.000 ζωές, αριθμό που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Βενετίας!

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι στατιστικά η 4η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως σήμερα και αναμένεται να ανέβει στην 3η θέση το 2020.

 

Αιτιολογία

Η κύρια αιτία ΧΑΠ είναι τοξικά αέρια ή σωματίδια που προκαλούν χρόνια φλεγμονώδη απόκριση των αεραγωγών. Συγκεκριμένα:

  • Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο εκλυτικό παράγοντα και περίπου το 15-20% των χρόνιων καπνιστών εμφανίζει ΧΑΠ.
  • Η επαγγελματική έκθεση σε χημικές ουσίες και καυσαέρια ευθύνεται για το 1/3 των περιπτώσεων ΧΑΠ
  • Η καύση βιομάζας (ξύλο, κάρβουνο) σε σπίτια με ανεπαρκή αερισμό είναι αίτιο ΧΑΠ κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Γενετικά αίτια όπως η έλλειψη α1-αντιθρυψίνης προκαλεί εμφύσημα σε ηλικία <40 ετών και αποτελεί αίτιο λιγότερου του 1% των περιπτώσεων ΧΑΠ. Άλλα γονίδια επίσης αποτελούν αίτια ΧΑΠ.

 

Συμπτώματα

-Δύσπνοια

-Βήχας

-Παχύρευστες βλέννες κίτρινες ή πράσινες

-Κόπωση

-Συριγμός στο στήθος  

-Συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης

-Αιμόπτυση

Επιπτώσεις των παραπάνω μπορεί να είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια και η χρόνια καρδιακή κάμψη.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με:

-Σπιρομέτρηση (είναι η κυριότερη εξέταση για τη διάγνωση της ΧΑΠ). Γενικότερα πάντως, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία συνιστά απαραιτήτως σε όλους τους καπνιστές κυρίως αυτοί που έχουν περάσει το 30ο έτος της ηλικίας τους, να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση.  

-Ακτινογραφία θώρακος ή η οξυμετρία (ανώδυνη μέτρηση του οξυγόνου)

-Αξονική τομογραφία θώρακος

 

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής που πάσχει από ΧΑΠ;

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να κόψει το κάπνισμα σε όποιο στάδιο της νόσου και αν βρίσκεται. Η υπάρχουσα βλάβη στους πνεύμονες δεν μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά η διακοπή του καπνίσματος αποτρέπει την επιδείνωση της νόσου.

Αν τα συμπτώματα δεν είναι ήπια και ο ασθενής, τότε ο θεράπων ιατρός θα προτείνει και φαρμακευτική αγωγή.

 

Πηγές:

Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease.   GOLD: 2015. Downloaded from: www.goldcopd.com

World Health Organization. Chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Factsheet No315, 2012. Accessed from www.who.int/mediacentre/factsheets/fs315/en/index.html. Last accessed 4 October 2013.

Sichletidis L et al Respiration 2005; 72:270-7

http://www.hts.org.gr/assets/files/entypa_koinou/COPD%20diagnosed%20.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.