Χείμετλα (χιονίστρες)

Τα χείμετλα (χιονίστρες) είναι ένας τύπος κάκωσης από ψύχος, χαρακτηριζόμενος από ερυθηματώδεις ή ιόχροες, βλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις, οζώδεις ή ελκωτικές αλλοιώσεις, συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών.

Οι χιονίστρες συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από μία έως τρεις εβδομάδες και δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη. Όμως, είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Τα συμπτώματα από τις χιονίστρες μπορεί να περιλαμβάνουν φουσκάλες ή δερματικά έλκη, οίδημα στο δέρμα, αίσθημα καύσου ή και πόνου και αλλαγές χρώματος δερματικών περιοχών.

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για χιονίστρες περιλαμβάνουν την κακή κυκλοφορία αίματος, την έκθεση του δέρματος στο ψύχος, το φύλο και το βάρος, την εποχή, την νόσο Raynaud.

 

Πηγές

Metz M et al. Omalizumab is effective in cold urticaria-results of a randomized placebocontrolled trial.J.Allergy Clin.Immunol. 2017

Κατσάµπας Α., (2007), «Ανατοµία και Φυσιολογία του Δέρµατος», Μαθήµατα Δερµατολογίας- Αφροδισιολογίας, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη

Τούντας Κ., (1978), Πρώτες Βοήθειες – Επείγουσα Θεραπευτική, Αθήνα, Ιατρικές Εκδόσεις Γρ. Κ. Παρισιάνος

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.