Βιταμίνες

Οι Βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους, που συμμετέχουν σε χημικές αντιδράσεις  και μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη) σε ενέργεια ενώ παράλληλα βοηθούν στο μεταβολισμό, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και την άμυνα του οργανισμού.

Οι 13 βασικότερες βιταμίνες είναι οι εξής: A, C, D, E, K και οι Β βιταμίνες, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), πυριδοξίνη (Β6), βιοτίνη (Β7), φολικό οξύ (Β9) και η κοβαλαμίνη (Β12).

 

Βιταμίνη A


Η βιταμίνη Α, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων, την προστασία των ματιών, τη διατήρηση του δέρματος, των νυχιών, των ούλων, των αδένων, των οστών και των δοντιών.

Απορροφάται στο λεπτό έντερο με την βοήθεια των χολικών υγρών και στη συνέχεια μεταφέρεται και αποθηκεύεται στο ήπαρ και τα νεφρά.

Η βιταμίνη βρίσκεται πλούσια στο σολομό, τον κρόκο του αυγού και στα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης είναι η ευαισθησία των ματιών στο φως, ο περιορισμός ή η πάυση της έκκρισης δακρύων, η ξηροφθαλμία. Τα βλέφαρα κολλούν και φουσκώνουν, ενώ προκαλούνται αλλοιώσεις και μολύνσεις στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμικού βολβού και πιθανόν νυχτερινή τύφλωση (ανικανότητα να βλέπουμε στο σκοτάδι).

Άλλα συμπτώματα είναι οι φλεγμονές βλεννογόνων, οι αναπνευστικές μολύνσεις, η φτωχή ποιότητα μαλλιών, οι ήπιες δερματικές παθήσεις, ο κακός σχηματισμός των δοντιών και η ανεπαρκής αύξηση των οστών.

 

 

Βιταμίνη D


Η βιταμίνη D, συνδράμει στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι απαραιτητη για την υγεία των δοντιών και των οστών.

Βρίσκεται στο ενισχυμένο γάλα, στο βούτυρο, στους κρόκους των αυγών, στα λιπαρά ψάρια, στο μουρουνέλαιο και στην ηλιοθεραπεία καθώς παράγεται από το σώμα κατά την έκθεσή του στον ήλιο.

Η έλλειψη οδηγεί σε εμφάνιση δυσμορφιών και στην αλλαγή σκληρότητας των οστών.

Η έλλειψη βιταμίνης D κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε ανάπτυξη ραχίτιδας. Η ραχίτιδα μπορεί να εμφανιστεί πρόωρα σε ηλικία μόλις δύο μηνών, όταν οι πηγές του κρανίου παραμένουν ανοιχτές και το τοίχωμα του κρανίου είναι λεπτό (κρανιόφθιση – craniotabes). Επίσης, μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία των πρώτων δοντιών και να επηρεαστεί η όρθια στάση. Οι ραχίτιδες δημιουργούν διεύρυνση στα άκρα των μακρών οστών, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια χαρακτηριστική κύρτωση στα πόδια όταν το παιδί αρχίσει να περπατά.

Επίσης στους ενήλικες, η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε οστεομαλακία. Η ασθένεια αυτή είναι κατά κύριο λόγο ίδια με τη ραχίτιδα, αλλά τα συμπτώματά της είναι λίγο διαφορετικά, καθώς τα οστά δεν αναπτύσσονται πλέον. Στην οστεομαλακία εμφανίζεται λέπτυνση και εξασθένιση των οστών, ενώ μπορούν να εμφανιστούν και αυτόματα κατάγματα.

Σε γυναίκες που δεν έχουν ικανοποιητικό απόθεμα βιταμίνης D μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά) και κατάγματος του ισχίου.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών D έχουν συνδεθεί ήδη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, υψηλής πίεσης αίματος, διαβήτη και καρκίνου. Εντοπίστηκε ακόμη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της καλής λειτουργίας των πνευμόνων. Η έρευνα επίσης έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή καταγμάτων σε ηλικιωμένους.

 

Βιταμίνη E


Η βιταμίνη Ε είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό, γι’ αυτό και διατηρεί την υγεία των μυών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των λιπαρών οξέων στο σώμα.

Βρίσκεται στα αυγά, τη μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς, το φυτικό λάδι και τα ενισχυμένα δημητριακά.

Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στον ανδρικό πληθυσμό και αποβολές στον γυναικείο, εκφύλιση και ίνωση των μυών (μια κατάσταση παρόμοια με τη μυική δυστροφία).

H χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Στα παιδιά, η κακή απορρόφηση των λιπών μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Ε, η οποία χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

Βιταμίνη K


Η βιταμίνη Κ
έχει μεγάλη σημασία για το κυκλοφορικό σύστημα.

Βρίσκεται στο σπανάκι, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι.

Η πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (ΕΠΙΚ) πάνω στον Καρκίνο και τη Διατροφή, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2010 στην American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε πως η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ2 – όχι Κ1 – οδηγεί σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς και σε μείωση του ποσοστού θανάτου από καρκίνο κατά 30%.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (των Η.Π.Α.) βρήκε πως η βιταμίνη Κ2 μπορεί να μειώσει το ρίσκο για non-Hodgkin λέμφωμα. Οι ερευνητές της κλινικής Mayo ανακάλυψαν πως άνθρωποι με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είχαν 45% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τέτοιου τύπου, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι χαμηλότερη.

Οι επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στο σημαντικό ρόλο που παίζει η βιταμίνη Κ2 στην αποτροπή φλεγμονωδών κυτταροκινών, οι οποίες σχετίζονται με αυτό το είδος λεμφώματος, και στο ρόλο της βιταμίνης Κ στον κύκλο ζωής των κυττάρων μας.

 

 

Βιταμίνη C


Η βιταμίνη C, σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό, δυναμώνει τα τείχη των αιμοφόρων αγγείων, φροντίζει για την επούλωση των πληγών, την απορρόφηση του σιδήρου, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση και τονώνει το ανοσοποιητικό.

Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, τα μούρα, τις πιπεριές, το μπρόκολο και τις πατάτες και γενικά στα περισσότερα λαχανικά και φρούτα.

Είναι πιθανό να πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμίνης C εάν καπνίζετε, εκτίθεστε στη ρύπανση, είστε κάτω από stress, αναρρώνετε από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση, παίρνετε ασπιρίνη τακτικά. Ανορεξία αιμορραγίες απο τα ούλα ανεπαρκή επούλωση τραυμάτων ευαισθησία σε μολύνσεις, ατονία, άλγος στις αρθρώσεις μπορούν να είναι επίσης συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης.

Mελέτες ελέγχου έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μεγάλες δόσεις (π.χ. 1g/ημέρα) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. 

Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων. 

Ακόμα, χορηγούμενη πριν και μετά την αφαίρεση δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των ούλων.

Επίσης, η χρήση της βιταμίνης C βοηθά στη θεραπεία της αναιμίας είναι ευρέως αποδεκτή λόγω της στενής σύνδεσης της βιταμίνης αυτής με το μεταβολισμό του σιδήρου. Στις αιμορραγικές διαταραχές, η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων, κυρίως σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή (ουσίες που συχνά εμφανίζονται στη φύση μαζί με τη βιταμίνη C). 

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη C (κατά προτίμηση σε μη όξινη μορφή – buffered form) μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, πιθανώς μέσω του ρόλου της στην παραγωγή του κολλαγόνου, καθως και τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες , μέσω της αντιισταμινικής της δράσης. 

Η βιταμίνη C είναι εξίσου, πολύ σημαντική, για την επούλωση των ελκών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται η μη όξινη μορφή της (buffered form) και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος σε άτομα με υπέρταση. 

 

Θειαμίνη (B1)


Η Β1 βοηθάει στο μεταβολισμό της ενέργειας, στην αποδοτικότητα του πεπτικού, στην ισορροπημένη όρεξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Βρίσκεται στο χοιρινό, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα ενισχυμένα δημητριακά.

Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις ανεπάρκειας Β1 είναι : η απώλεια βάρους, η ανορεξία ,η δυσκοιλιότητα, η ατονία του εντέρου, οι ενοχλήσεις εντέρου, η κόπωση και η νευρικότητα, οι διαταραχές μνήμης, οι διαταραχές ύπνου, καθώς επίσης και προβλήματα με την καρδιά και το νευρικό σύστημα.

Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια γνωστή σαν beriberi. Η ασθένεια είναι κοινή στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου το ρύζι είναι από τα σημαντικότερα βασικά τρόφιμα και οι άνθρωποι καταναλώνουν ακατέργαστα ψάρια (ορισμένα ένζυμα των οποίων καταστρέφουν την θειαμίνη). Η ασθένεια εκδηλώνεται με πολυνευρίτιδα, μυική ατροφία, οιδήματα και καρδιοαγγειακές αλλοιώσεις.

Η λήψη των συμπληρωμάτων βιταμινών B1 μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την αρχή της ασθένειας του Alzheimer. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κατάθλιψη, κ.α.

Οι προκαταρκτικές μελέτες στα ζώα έχουν δείξει ότι μια πρόσθετη μορφή βιταμίνης B1 αποτρέπει τη ζημιά στους νευρώνες στους ανθρώπους με διαβήτη που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στην τύφλωση, σε νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Ριβοφλαβίνη (B2)


Η Β2 συνδράμει στο μεταβολισμό, στη λειτουργία των επινεφριδίων, στην καλή όραση και το λαμπερό δέρμα.

Βρίσκεται σε όλους τους σπόρους, το καθαρό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ωμά μανιτάρια.

Μεµονωµένη έλλειψη ριβοφλαβίνης, ανεξάρτητα από ελλείψεις άλλων βιταµινών του συµπλέγµατος Β, είναι σπάνια. Τα πρώτα συµπτώµατα περιλαµβάνουν πόνο στο στόµα και το λαιµό, κνησµό και ερεθισµό των µατιών καθώς και προβλήµατα στη συµπεριφορά του ατόµου. Προχωρηµένη έλλειψη µπορεί να οδηγήσει σε χείλωση, σε γωνιώδη στοµατίτιδα, γλωσσίτιδα, αγγείωση του κερατοειδούς, σµηγµατοροική δερµατίτιδα (στο πρόσωπο, στον κορµό και στα άκρα), νορµοχρωµική.νορµοκυτταρική αναιµία, λευκοπενία και θροµβοκυττοπενία.

Έλλειψη βιταμίνης Β2 μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνιστούν τη χρήση της ριβοφλαβίνης, άνω των φυσιολογικών δόσεων, εκτός από την περίπτωση που έχει παρουσιαστεί έλλειψή της. Υπάρχουν κάποιες µαρτυρίες, ότι υψηλότερες δόσεις µπορεί να είναι χρήσιµες στην ηµικρανία και στην γαλακτική οξέωση που προκαλείται από την αντιρετροϊκή θεραπεία. Η ριβοφλαβίνη µπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακµής, των στοµατικών ελκών και των µυϊκών κραµπών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικές µαρτυρίες, που να υποστηρίζουν τη χρήση της κατά του καρκίνου. Συµπληρώµατα ίσως να χρειάζονται σε περιπτώσεις αυστηρά χορτοφάγων (που δεν καταναλώνουν γάλα ή γαλακτοκοµικά προϊόντα).

 

Νιασίνη (Β3)


Η Β3, επίσης, μεταβολίζει την ενέργεια, ενισχύει την ανάπτυξη, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί και ρίχνει την κακή χοληστερίνη.

Βρίσκεται στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, το  γάλα, τα αυγά, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Η πιό συνηθισμένη αρρώστια από έλλεψη αυτής τής βιταμίνης είναι η πελάγρα, η οποία εμφανίζεται και από έλλειψη Β2, Β6 και φολικού οξέως. Τα πρώιµα συµπτώµατα είναι ακαθόριστα και µπορεί να περιλαµβάνουν µειωµένη όρεξη, απώλεια βάρους, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, αδυναµία, ευερεθιστότητα και αδυναµία συγκέντρωσης.

Τα συµπτώµατα της προχωρηµένης ανεπάρκειας περιλαµβάνουν ξηροστοµία, γλωσσίτιδα και στοµατίτιδα.

Η πελλάγρα χαρακτηρίζεται από δερµατίτιδα (κυρίως στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο), παράνοια (σύγχυση, αποπροσανατολισµό, αποπληξία και παραισθήσεις) και διάρροια.

Η Νιασίνη χορηγείται για θεραπεία πονοκεφάλων, αϋπνιών, παραισθήσεων, άνοιας.

 

Παντοθενικό οξύ (B5)


Η Β5 συμβάλει και αυτή στο μεταβολισμό της ενέργειας, διατηρεί σε ισορροπία το ζάχαρο στο αίμα, βοηθάει στη σύνθεση των αντισωμάτων, της χοληστερίνης, της αιμοσφαιρίνης και των ορμονών και βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. 

Η λήψη αρκετού παντοθενικού οξέος μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την κούραση, την κατάθλιψη, καθώς επίσης και να βοηθήσει το δέρμα να θεραπεύσει πληγές τομές ή σημάδια.

Η λήψη του επίσης μπορεί να ανακουφίσει την δυσκοιλιότητα και να βοηθήσει στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τέλος, τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορούν να μειωθούν με τη λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος με παντοθενικό οξύ, κάτω από την καθοδήγηση ενός γιατρού.

 

Πυριδοξίνη (B6)


Η Β6 παίζει ρόλο στο μεταβολισμό της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, στην απελευθέρωση της ενέργειας, στη σωστή λειτουργία των νεύρων και της σύνθεσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τους σπόρους, τις μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις πατάτες και τη σόγια.

Η ανεπάρκεια βιταμινών B6 είναι σχετικά σπάνια, λόγω της ευρείας διανομής της βιταμίνης στα τρόφιμα. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στον ατελέσφορο μεταβολισμό της βιταμίνης.

Η ανεπάρκεια βιταµίνης Β6 δεν προκαλεί κάποιο συγκεκριµένο σύνδροµο, αλλά όπως συµβαίνει και µε την ανεπάρκεια των άλλων βιταµινών του συµπλέγµατος Β, µπορούν να εµφανιστούν συµπτώµατα όπως, προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα, δερµατίτιδα, χείλωση, γλωσσίτιδα και γωνιώδης στοµατίτιδα.

Η προχωρηµένη ανεπάρκεια µπορεί να προκαλέσει αδυναµία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, ίλιγγο, περιφερική νευροπάθεια και σπασµούς.

Συµπτώµατα όπως διάρροια, αναιµία και σπασµοί είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανεπάρκειας σε βρέφη και παιδιά.

Η χρόνια ανεπάρκεια µπορεί να οδηγήσει σε δευτεροπαθή υπεροξαλουρία (αυξηµένος κίνδυνος για δηµιουργία πέτρας στους νεφρούς) και σε υποχρωµική µικροκυτταρική αναιµία.

Ο ρόλος των συµπληρωµάτων βιταµίνης Β6 στις παρακάτω καταστάσεις είναι αµφιλεγόµενος, παρόλο που είναι πιθανό να βοηθούν σε ορισµένες περιπτώσεις.

•  Το ιδιοπαθές σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα που περιλαµβάνει φλεγµονή του αρθρικού υγρού και συµπίεση του µέσου νεύρου από τον πλάγιο καρπιαίο σύνδεσµο, έχει αποδοθεί στην ανεπάρκεια πυριδοξίνης.

•  Έχει αναφερθεί ότι η πυριδοξίνη µπορεί να ωφελήσει το προεµµηνοροϊκό σύνδροµο (PMS).

•  Χαµηλά επίπεδα βιταµίνης Β6 έχουν διαπιστωθεί σε ενήλικες µε άσθµα και σε ασθµατικά παιδιά. Αυτό µπορεί να οφείλεται στη χρήση θεοφυλλίνης η οποία µειώνει τα επίπεδα της βιταµίνης Β.

•  Η πυριδοξίνη έχει αναφερθεί ότι είναι αποτελεσµατική στη θεραπεία της ναυτίας στην εγκυµοσύνη, της κατάθλιψης και της υπέρτασης. Επίσης, άτοµα µε αυτισµό έχουν δείξει θετικές αντιδράσεις στη θεραπεία µε βιταµίνες, συµπεριλαµβανοµένης της βιταµίνης Β6 (Folsom et al, 1998). Άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ οινόπνευμα, χορτοφάγοι θα ωφελούταν από τις αυξανόμενες δόσεις μέχρι 250mg ανά ημέρα.

 

 

Βιοτίνη (B7)


Η Β7 είναι σημαντική για το μεταβολισμό της ενέργειας και βρίσκεται στους κρόκους των αυγών, τη σόγια, την ολική άλεση και τους ξηρούς καρπούς.

Η ανεπάρκεια βιοτίνης πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί, διότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται μόλις στα 0.25 mg και η συνήθης διατροφή περιέχει το ποσό αυτό της βιταμίνης.

Εξάλλου η βιοτίνη παράγεται από τα μικρόβια του εντέρου.

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιοτίνης αφορούν το δέρμα και τα μαλλιά (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ξηροδερμία, αλωπεκία), αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστούν, επίσης, και νευρολογικές διαταραχές, εξάντληση, πόνοι στους μύες, ανορεξία, εξανθήματα, τριχόπτωση και ναυτία.

Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί εξαιτίας όλων των ασθενειών που διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.

Η βιοτίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος και των μαλλιών. Περιέχεται σε πολλά σκευάσματα καλλυντικών και σαμπουάν. Λέγεται ότι μπορεί να αποτρέψει τα μαλλιά να γκριζάρουν. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Η βιοτίνη, πιθανώς, συμμετέχει και στην παθογένεια του σακχαρώδους διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα της φλυκόζης και εμποδίζοντας την ανάπτυξη διαβητικής νεφροπάθειας. Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μυικών πόνων και της δερματίτιδας.

 

Φολικό οξύ (B9)


Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την δημιουργία του DNA και RNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συγκεκριμένων αμινοξέων, ενώ είναι επίσης σημαντικό για τις γυναίκες και την πρόληψη προβλημάτων κατά των τοκετό.

Βρίσκεται στο συκώτι, τα πράσινα λαχανικά με φύλλα, τα σπαράγγια, το χυμό πορτοκαλιού, το αβοκάντο και τα όσπρια.

Η έλλειψη του φυλικού οξέος εκδηλώνεται με ύπουλο τρόπο.

Κόπωση, καταβολή (προερχόμενα από την αναιμία που προκαλείται από την έλλειψη φυλικού οξέος), διάρροια, ανορεξία, απώλεια βάρους είναι συμπτώματα μη ειδικά και δεν εμφανίζονται μόνο στην έλλειψη φυλικού οξέος.

Η έλλειψη του φυλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ταχυκαρδία και διαταραχές συμπεριφοράς.

Ακόμα η έλλειψη φυλικού οξέος εμφανίζεται όταν η διατροφή είναι ανεπαρκής, εάν υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις ή εάν οι απώλειες του φυλικού οξέος είναι αυξημένες.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αυξάνουν τις ανάγκες για φυλικό οξύ και η δυσαπορρόφηση του φυλικού οξέος εκ μέρους του λεπτού εντέρου μπορεί να παρουσιαστεί σε καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn.

Επιπρόσθετα, αυξημένη απώλεια φυλικού οξέος μέσω των ούρων εμφανίζεται με την χρήση διουρητικών δισκίων ή σε περιπτώσεις κατάχρησης αλκοόλ.

Τέλος, η ανεπάρκεια  φολικού οξέος και βιταμινών Β-6, Β-12 οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης, ενός τοξικού αμινοξέος που προκαλεί βλάβες στα αγγεία και προωθεί την αρτηριοσκλήρωση.

Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων και αναιμία.

Τα συμπληρώματα φυλικού οξέος μπορεί να διορθώσουν την αναιμία, καλύπτουν όμως τη βλάβη που έχουν υποστεί τα νεύρα, ο νωτιαίος μυελός ή ο εγκέφαλος μέχρι να εμφανιστεί μη ανατρέψιμη βλάβη. Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα ηλικιωμένα άτομα στα οποία μειώνεται η λήψη της βιταμίνης Β12.

Δευτερευόντως, το φυλικό οξύ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κάποιων αντιεπιληπτικών φαρμάκων (φαινυτοίνη) στο αίμα οδηγώντας σε πλημμελή έλεγχο της επιληψίας. Έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά απέτυχε να αποδείξει αυτήν την παρενέργεια με την ενίσχυση των αλεύρων να κυμαίνεται στα 200 μg/ημέρα πρόσθετου φυλικού οξέος.

 

 

Κοβαλαμίνη (B12)


Η Β12 χρειάζεται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του DNA, του RNA και της μυελίνης και βρίσκεται σε όλα τα ζωικά προϊόντα.

Η έλλειψη της βιταµίνης Β12 οδηγεί στην εµφάνιση µακροκυτταρικής και µεγαλοβλαστικής αναιµίας. Τα συµπτώµατα περιλαµβάνουν νευρολογικές διαταραχές (εξαιτίας της αποµυελινοποίησης της σπονδυλικής στήλης, του εγκεφάλου και των οπτικών και περιφερικών νεύρων), και λιγότερο συγκεκριµένα συµπτώµατα, όπως αδυναµία, ερεθισµένη γλώσσα, δυσκοιλιότητα και ορθοστατική υπόταση.

Ψυχολογικές διαταραχές της έλλειψης Β12 είναι δυνατόν να εκδηλωθούν κατά την παρουσία αναιµίας (ιδιαίτερα στους ηλικιωµένους).

Άνθρωποι µε περιορισµένη δυνατότητα απορρόφησης της βιταµίνης Β12, αναπτύσσουν ανεπάρκεια/έλλειψη µέσα σε δύο µε τρία χρόνια. Αυστηροί χορτοφάγοι (µε κίνδυνο διαιτητικής ανεπάρκειας, αλλά µε φυσιολογική απορροφητική ικανότητα) µπορεί να µην εµφανίσουν συµπτώµατα για 20-30 χρόνια.

Η έλλειψη της βιταµίνης Β12 αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και µπορεί να συµβάλλει στην εµφάνιση άνοιας και στις διαταρραχές του ύπνου.

Ακόμα η βιταµίνη Β12 έχει χρησιµοποιηθεί µε επιτυχία σε ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια και στοµατικά έλκη.

Επίσης χαµηλά επίπεδα ορού βιταµίνης Β12 έχουν βρεθεί σε άτοµα µε HIV και επίσης έχουν συσχετιστεί µε µια πιο γρήγορη εµφάνιση της νόσου του AIDS.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας του ρόλου της στον µεταβολισµό της οµοκυστεΐνης, έχει προταθεί ότι η βιταµίνη Β12 ίσως διαδραµατίζει κάποιον ρόλο στη µείωση του κινδύνου για εµφάνιση στεφανιαίας νόσου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει απόδειξη πως η Β12 έχει ανεξάρτητη προστατευτική επίδραση.

Τέλος η βιταμίνη B12 φαίνεται να βοηθά στην αποκατάσταση ζημίας των νευρώνων που υφίσταται οι διαβητικοί και να διαδραματίζει επίσης, έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

 

 

Πηγές

http://vitamines-metalla.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.