Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιδιόρθωση των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος.

Η καθημερινή λήψη της μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να τη συνθέσει μόνος του.

Η σημαντική έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μία ασθένεια γνωστή ως σκορβούτο.

Η βιταμίνη C:

  • Υποστηρίζει την παραγωγή ιντερφερονών που διευκολύνουν την ικανότητα των κυττάρων να ξεκινήσουν προστατευτικές κυτταρικές άμυνες.
  • Ενισχύει τη λειτουργία των φαγοκυττάρων που περιβάλλουν παθογόνους μικροοργανισμούς
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζοντας την παραγωγή αντισωμάτων

  • Ενισχύει την παραγωγή κυτοκινών από τα λευκά αιμοσφαίρια που μεταδίδουν πληροφορίες σε άλλα κύτταρα, και ευνοεί τον σχηματισμό των προσταλαγδινών, προάγοντας έτσι την ανοσολογική απόκριση. Ταυτόχρονα αναστέλλει και την απόπτωση διάφορων μορφών των Τ-λεμφοκυττάρων ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή τους.
  • Με την αναστολή της νευραμινιδάσης και της ισταμίνης, η βιταμίνη C βοηθά στην βελτιστοποίηση αυτού του αμυντικού μηχανισμού του σώματος.
  • Εξουδετερώνει το οξειδωτικό στρες

Πηγές βιταμίνης C : εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, η πατάτα, φράουλες, βατόμουρα, κεράσια, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, ραδίκια, μπρόκολο, λάχανο), οι πράσινες πιπεριές, τα βότανα/μυρωδικά (όπως μαϊντανός).

Μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στα τρόφιμα μειώνεται, εξαιτίας της διαλυτότητάς της στο νερό, της υψηλής θερμοκρασίας και της οξείδωσής της λόγω την επαφή της με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, για αυτό χρειάζεται προσοχή στην προετοιμάσια και το μαγείρεμα τους.


 

Πηγές

http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/vitamin_c.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.