Τροφική αλλεργία είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση, άμεση και μη φυσιολογική, σε ένα αβλαβές τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που είναι συνήθως ανεκτό.
Οι ουσίες που προκαλούν αυτή την ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Κνίδωση
• Ερυθρότητα και δερματικό εξάνθημα
• Αίσθημα μυρμηκίασης ή κνησμού στο στόμα
• Οίδημα στο πρόσωπο, τη γλώσσα ή τα χείλη
• Έμετος και/ή διάρροια
• Κοιλιακές κράμπες
• Βήχας και δυσκαταποσία
• Ζάλη
• Δυσκολία αναπνοής
• Απώλεια συνείδησης
Μια τροφική αλλεργία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίαςαναφυλαξίας στηρίζεται στα κλινικά σημεία και συμπτώματα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καθορισμένες εργαστηριακές δοκιμασίες.
Εργαστηριακές εξετάσεις
- Μέτρηση ΙgE
- Μέτρηση της τρυπτάσης των μαστοκυττάρων.
- Ανίχνευση αλλεργιογόνων
- Δερματικά test
Πηγές
Κατσιμπάρδης Κ. (1999) «Στα άδυτα της Αλλεργίας», Εκδόσεις Δωδώνη, ISBN 960-248-987-1
Bochner B., Lichtenstein L. M.: Anaphylaxis. N. Engl. J. Med. 324: 1785-1789: 1991.
Bruijnzeel-Koomen C., Ortolani C., Aaw K., et al, (1995) Adverse reactions to food. European academy of allergology and clinical immunology subcommittee. Allergy, 50, 623-635
Cianferoni A, Muraro A. Food-induced anaphylaxis. Immunol Allergy Clin North Am. 2012 Feb;32(1):165-95.
Schwartzt L. Β. et al: Time course of Αppearance and Disappearance of Human Mast Cell Tryptase in the Circulation after Anaphylaxis. J. Clin. Invest. 83: 1551-1555: 1989.
Sampson Η. Α., Mendelson L., Rosen J. P.: Fatal and near fatal anaphylactic reactions to food in children and adolescents. N. Engl. J. Med. 1992; 327: 380-4.