Τροφική αλλεργία

Τροφική αλλεργία είναι η ξαφνική, μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως πρωτεΐνη).

Το ανοσολογικό σύστημα αντιλαμβάνεται τις τροφές ως επιβλαβείς και παράγει αντισώματα εναντίον τους για να τις απομακρύνει. Οι αλλεργικοί παράγουν αντισώματα τύπου IgE εναντίον αυτών των πρωτεϊνών. Οι πρωτεϊνες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα.

Οι πιο συνηθισμένες τροφές στις οποίες οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί είναι το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το σιτάρι και η σόγια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λεπτά ή λίγες ώρες μετά τη λήψη της τροφής.

Συμπτώματα

  • Καταρροή
  • Συμφόρηση
  • Κνησμός
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ναυτία
  • Έμετοι
  • Διάρροια
  • Δερματικό εξάνθημα
  • Οίδημα
  • Δυσχέρεια αναπνοής
  • Δυσκολία στην κατάποση με βράγχος φωνής,
  • Οίδημα στο στόμα, τη γλώσσα ή το λάρυγγα
  • Πτώση αρτηριακής πίεσης
  • Ταχυκαρδία
  • Απώλεια συνείδησης

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την αναγνώριση της κλινικής εικόνας και των αναφερόμενων συμπτωμάτων του ασθενή, με δερματική δοκιμασία και εξετάσεις αίματος (μέτρηση αντισωμάτων IgE).

Πηγές

https://www.allergy.org.gr/KJLMOLOI/wp-content/uploads/2013/04/07.-%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.