Τροφική αλλεργία είναι η ξαφνική, μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως πρωτεΐνη).
Το ανοσολογικό σύστημα αντιλαμβάνεται τις τροφές ως επιβλαβείς και παράγει αντισώματα εναντίον τους για να τις απομακρύνει. Οι αλλεργικοί παράγουν αντισώματα τύπου IgE εναντίον αυτών των πρωτεϊνών. Οι πρωτεϊνες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα.
Οι πιο συνηθισμένες τροφές στις οποίες οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί είναι το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το σιτάρι και η σόγια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λεπτά ή λίγες ώρες μετά τη λήψη της τροφής.
Συμπτώματα
- Καταρροή
- Συμφόρηση
- Κνησμός
- Κοιλιακό άλγος
- Ναυτία
- Έμετοι
- Διάρροια
- Δερματικό εξάνθημα
- Οίδημα
- Δυσχέρεια αναπνοής
- Δυσκολία στην κατάποση με βράγχος φωνής,
- Οίδημα στο στόμα, τη γλώσσα ή το λάρυγγα
- Πτώση αρτηριακής πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Απώλεια συνείδησης
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με την αναγνώριση της κλινικής εικόνας και των αναφερόμενων συμπτωμάτων του ασθενή, με δερματική δοκιμασία και εξετάσεις αίματος (μέτρηση αντισωμάτων IgE).
Πηγές
https://www.allergy.org.gr/KJLMOLOI/wp-content/uploads/2013/04/07.-%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91.pdf