Τι προκαλεί η έλλειψη του μαγνησίου;

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό συστατικό των μαλακών ιστών και των οστών του ανθρώπινου σώματος.

Συμμετέχει σε ενζυμικές και βιοχημικές αντιδράσεις, στη διαμεμβρανική μεταφορά ιόντων, συνδέει ορμόνες με υποδοχείς, δρα ως μεταφορέας σημάτων και νευροδιαβιβαστών, στην μυική συσπαση, την δραστηριότητα των νευρώνων, τον αγγειακό τόνο και την καρδιακή λειτουργία, τον μεταβολισμό.

Τα συμπτώματα από έλλειψη μαγνησίου περιλαμβάνουν κόπωση, διαταραχές ύπνου, εύθραυστα οστά, μυϊκούς σπασμούς, κράμπες, νευρικότητα, ημικρανίες.

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις καρδιακές συστολές, κι έτσι να μεταβάλει τις φυσιολογικές λειτουργίες της καρδιάς. Ακόμα μελετάται η σύνδεση της ανεπάρκειας μαγνησίου με την στεφανιαία νόσο.

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πως η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλεί τη σκλήρυνση των αρτηριών και των φλεβών και συσχετίζουν το χαμηλό ποσοστό του με την αυξημένη επίπτωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ακόμα η υπομαγνησιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε νευροψυχιατρικές διαταραχές και μυϊκή αδυναμία.

Επιπρόσθετα, το μαγνήσιο είναι πολύτιμο για τον γυναικείο οργανισμό γιατί διαταραχές στην φυσιολογική συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσουν σε προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

Πολύ καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ψάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η διάγνωση της έλλειψης μαγνησίου γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τον εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο.

Πηγές

Telci L, Esen F, Akcora D, et al. Evaluation of effects of magnesium sulphate in reducing intraoperative anaesthetic requirements. Br J Anaesth 2002; 89: 594-8.

Shechter M, Sharir M, Paul-Labrador MJ, Forrester J, Burton S, Bairey M. Oral magnesium therapy improves endothelial function in patients with coronary artery disease. Circulation 2000; 102: 2353-8

Kao WL, Folsom A, Nieto FJ, Mo JP, Watson RL, Brancati FL. Serum and dietary magnesium and the risk of type 2 diabetes mellitus. Arch Intern Med 1999; 159: 2151-9

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.