Θυροξίνη (Τ4)

Η θυροξίνη (Τ4) είναι μια ορμόνη που παράγεται στο θυρεοειδή αδένα ως απόκριση του ερεθίσματος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) της υπόφυσης.

Περίπου το 45% της Τ4 που εκκρίνεται από το θυρεοειδή μετατρέπεται σε Τ3 και το 40% τηςΤ4 μετατρέπεται σε rT3 με την αποϊωδίωση που υφίσταται η Τ4 στο ήπαρ και σε άλλους περιφερικούς ιστούς.

Στα φυσιολογικά άτομα το 80%-90% της ολικής Τ3 προέρχεται από την Τ4. Έτσι μόνο το 10%-20% της Τ3 παράγεται με απευθείας έκκριση από το θυρεοειδή.

Οι ελεύθερες θυρεοειδικές ορμόνες δρουν μετά από σύνδεσή τους σε υποδοχείς του πυρήνα του κυττάρου στόχου και οι κυριότερες δράσεις τους είναι:

• Προκαλούν κατανάλωση του οξυγόνου, παραγωγή θερμότητας και ελευθέρων ριζών, με αποτέλεσμα την αύξηση του βασικού μεταβολισμού, την ευαισθησία στη ζέστη στον υπερθυρεοειδισμό και το αντίθετο στον υποθυρεοειδισμό.

• Στο καρδιαγγειακό σύστημα δρουν στην παραγωγή της μυοσίνης, των β -αδρε νεργικών υποδοχέων, με αποτέλεσμα ισχυρή θετική ινότροπο και χρονότροπο δράση στο μυοκάρδιο.

• Στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα προκαλούν αύξηση της δράσης των κατεχολαμινών

• Στο αιμοποιητικό σύστημα αυξάνουν την παραγωγή της ερυθροποιητίνης.

• Αυξάνουν την γλυκονεογένεση, της γλυκογονόλυση και την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο.

• Ελαττώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και αυξάνουν την λιπόλυση. • Δρουν επίσης στο γαστρεντερικό και στο νευρομυϊκό σύστημα, στο σκελετό και τους πνεύμονες.

Η μέτρηση της ολικής θυροξίνης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της θεραπείας των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί σε πρωτοπαθής χολική κίρρωση, οξεία διαλείπουσα πορφυρία, νόσο Graves, οικογενής δυσαλβουμιναιμική υπερθυροξιναιμία, τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμό, ηπατική νόσος, λέμφωμα, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, υποξεία θυρεοειδίτιδα, θυρεοτοξίκωση και σε ειδικά φάρμακα

Μείωση μπορεί να παρατηρηθεί σε ακρομεγαλία, κίρρωση, κρετινισμό, εκλαμψία, γενετική ανεπάρκεια σφαιρίνης, βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, υποπρωτεϊναιμία, υποθυρεοειδισμό, σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου, χρόνια ηπατική νόσο, υποσιτισμό, μυξοίδημα, νεφρωσικό σύνδρομο, δυσαπορρόφηση, παν-υπο-υποφισισμός, προεκλαμψία, σύνδρομο Sheehan, νόσος Simmonds, υποξεία θυρεοειδίτιδα, θυρεοειδεκτομή, αγενεσία θυρεοειδούς αδένα, όγκος υπόφυσης και σε φάρμακα.

Πηγές

Whitehead S and Miell J. 2013. The thyroid gland. In: Clinical Endocrinology.Scion Publishing

http://www.routsias-lab.gr/files/Download/%CE%98%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.