Τεστ Κόπωσης

Το Τεστ κόπωσης είναι η ηλεκτροκαρδιογραφική (ΗΚΓ) δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα και σύμφωνα με το American Heart Association, «μπορεί να δείξει εάν υπάρχει μειωμένη παροχή αίματος στις αρτηρίες που πηγαίνουν στην καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες)».

Οι μελέτες που καθιέρωσαν το τεστ αυτό σαν την πιο σημαντική διαγνωστική μέθοδο έγιναν στις δεκαετίες του 1970-1980 τότε που η θνητότητα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο δυτικό κόσμο άρχισε να  λαμβάνει μορφή επιδημίας.

Υπάρχει ασαφής πληροφόρηση των ασθενών όσον αφορά τις ενδείξεις, την διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα της δοκιμασίας.

Πολύ συχνά, οι γιατροί που παραπέμπουν ασθενείς για δοκιμασία κόπωσης αφενός δεν έχουν διερευνήσει την ικανότητα των ασθενών να βαδίσουν στον τάπητα, αφετέρου δεν έχουν λάβει υπόψιν, την προ της δοκιμασίας πιθανότητα που έχει ο συγκεκριμένος ασθενής να αναπτύξει στεφανιαία νόσο.

Η εξονυχιστική κλινική εξέταση, η λήψη της αρτηριακής πίεσης και το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι απαραίτητο να γίνουν πριν από την δοκιμασία κόπωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κλινική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει παθήσεις τις οποίες ο ασθενής δεν εγνώριζε και στις οποίες η δοκιμασία αντενδείκνυται (πχ ένα φύσημα σχετιζόμενο με στένωση αορτικής βαλβίδας ή κάποια αρρυθμία ή πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση). Είναι σημαντικό η παραπομπή για δοκιμασία κόπωσης, επί της ουσίας, να γίνεται από καρδιολόγο.

Διαγνωστική χρησιμότητα του Tεστ κόπωσης

Η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται:

 α. για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου σε:

-άτομα με ύποπτα ενοχλήματα (προκάρδιο άλγος, αίσθημα παλμών, ζάλη, συγκοπή)

-ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, που ανήκουν σε ειδικά επαγγέλματα (πιλότοι, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.)

-ασυμπτωματικά άτομα με δύο ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. καπνιστές με σακχαρώδη διαβήτη)

-ασθενείς με υποτροπιάζουσες αρρυθμίες

β. για την εκτίμηση της πρόγνωσης και του θεραπευτικού αποτελέσματος σε ασθενείς

-με χρόνια στεφανιαία νόσο που υποβάλλονται σε συντηρητική αγωγή

-που υπέστησαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

-με ιστορικό αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή διαδερμικής στεφανιαίας αγγειοπλαστικής

γ. Αν είναι κατάλληλος για πρόγραμμα άθλησης, και αν είναι πόσο έντονα μπορεί να αθληθεί. Είναι κατάλληλος για πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, και εάν ναι, πόσο έντονα μπορεί να αθληθεί.

Συνιστάται πριν την δοκιμασία του τεστ κόπωσης:

  • Να μη γευματίσουν τέσσερις ώρες προ της δοκιμασίας.
  • Να μην καταναλώσουν καφεΐνη και να μην καπνίσουν για 4 ώρες πριν από την εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη καφέ, τσαγιού, σοκολάτας και ορισμένων αναλγητικών.
  • Να φορούν παπούτσια κατάλληλα για σχετικά έντονο περπάτημα.
  • Να διακόψουν,­ πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό που θα εκτελέσει τη δοκιμασία κοπώσεως­, τα καρδιολογικά φάρμακα που επηρεάζουν το αποτέλεσμα ή την αξιολόγηση της δοκιμασίας (π.χ. β-αναστολείς, ανταγωνιστές ασβεστίου, νιτρώδη), τα οποία πιθανόν να χρειαστεί να αντικατασταθούν προσωρινά από άλλα, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της δοκιμασίας, ­πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Τα συγκεκριμένα αυτά καρδιολογικά φάρμακα πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν από τη δοκιμασία, ανάλογα με φάρμακο.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τον θεράπων ιατρό τους για τις συνήθειές τους, τα φάρμακά τους, το ιατρικό ιστορικό των ίδιων και της οικογένεια τους. Σε συνεννόηση με το γιατρό, θα δοθούν επιπλέον ή όχι οδηγίες, πριν από την δοκιμασία κόπωσης και μετά.

 

Η δοκιμασία κόπωσης διακόπτεται:

– αν ο ασθενής συμπληρώσει το πρωτόκολλο

-παρουσιάσει στηθαγχικό πόνο

-σε πτώση της αρτηριακής πίεσης

-σε ζάλη ή σκοτοδίνη

-σε πτώση ή ανύψωση του ST ίση ή μεγαλύτερη από 2mm

 

Αντενδείξεις για την δοκιμασία κόπωσης

 

  • Η οξεία φάση του εμφράγματος μυοκαρδίου και σε ασθενείς με πρόσφατο ύποπτο θωρακικό πόνο ή ισχαιμικού τύπου μεταβολές του ηλεκτροκαρδιογραφήματος ηρεμίας.
  • Η ασταθής στηθάγχη, δηλαδή πόνος στην ηρεμία.
  • Η ύπαρξη σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών ή άλλων καρδιοπαθειών όπως είναι η οξεία μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η ενδοκαρδίτιδα, η σοβαρή στένωση αορτής, η σοβαρή στένωση μιτροειδούς, η σοβαρή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
  • Η ύπαρξη ορισμένων σοβαρών μη καρδιολογικών προβλημάτων όπως είναι η πνευμονική εμβολή, η σοβαρή αναιμία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο πυρετός ή η οξεία λοίμωξη.
  • Η ύπαρξη σοβαρής ορθοστατικής υπότασης ή αντίθετα, πολύ αυξημένης αρτηριακής πίεσης πριν από τη δοκιμασία (συστολική >170 mm Hg).

 

 

Πηγές

http://www.incardiology.gr/exetaseis/koposi.htm

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.