Σύνδρομο Tourette

Το Σύνδρομο Tourette (Τουρέτ) ή αλλιώς Σύνδρομο Gilles de la Tourette είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ. Εμφανίζεται σε 4 – 6 παιδιά στα χίλια και  είναι 3 – 4 φορές πιο συχνό στα αγόρια από τα κορίτσια.

Η ακριβής αιτία του  παραμένει άγνωστη. Πιθανόν το πρόβλημα να οφείλεται σε δυσλειτουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών (πχ ντοπαμίνη, σεροτονίνη) ιδιαίτερα στην περιοχή των βασικών γαγγλίων.

Γενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προδιάθεση  μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. 

Για να τεθεί η διάγνωση του Συνδρόμου Tourette, πρέπει να υπάρχουν διάφορα κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ στην πορεία της νόσου. Τα τικ πρέπει να συμβαίνουν πολλές φορές την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα, για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 7 έτη αλλά μπορεί να εμφανισθούν τικ πολύ νωρίτερα ή αργότερα, οπωσδήποτε όμως πριν τα 18. 

 

Συμπτώματα

-Ανοιγοκλείσιμο των ματιών

-Τικ της κεφαλής και  προσώπου

-Η κοπρολαλία (ακατάλληλες ή αισχρολογικού περιεχομένου λέξεις ή εκφράσεις)  έχει αναφερθεί στο 10% περίπου των περιπτώσεων ενώ η κοπροπραξία (ακούσιες, ακατάλληλες χειρονομίες ή πράξεις) έχει παρατηρηθεί σε μικρότερο ποσοστό.

-Ηχολαλία  και μίμηση των πράξεων των άλλων.

Στην πορεία της διαταραχής εμφανίζονται διαρκώς καινούργια τικ και εξαφανίζονται τα παλιότερα. Τα κινητικά και φωνητικά τικ κατά κανόνα επιδεινώνονται από το άγχος, το στρες, την ανία, την κούραση και την έξαψη ενώ ο ύπνος, ο πυρετός, η χαλάρωση ή η συγκέντρωση σε μια ευχάριστη εργασία συνήθως οδηγούν σε παροδική εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι με αυτό το σύνδρομο μπορεί να εμφανίσουν:

 –Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατά την οποία το παιδί εμφανίζει ιδεοληψίες (έμμονες ιδέες) και αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάτι επαναλαμβανόμενα.

– Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, στην οποία παρατηρείται δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη κινητικότητα και παρορμητικότητα.

– Μαθησιακές Διαταραχές, όπως δυσλεξία, δυσγραφία ή δυσαριθμησία.

– Δυσκολία στον Έλεγχο των Παρορμήσεων, με τη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς ή αντικοινωνικών πράξεων.

– Διαταραχές Ύπνου

– Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά

 

Διάγνωση

Σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί όταν ένα άτομο παρουσιάζει πολλαπλά κινητικά και ένα ή περισσότερα φωνητικά τικ (χωρίς ωστόσο να απαιτείται η ταυτόχρονη εμφάνισή τους) για χρονικό διάστημα ίσο με ένα έτος, εντός του οποίου δεν παρατηρείται διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών χωρίς την εμφάνιση τικ.

Το σύνδρομο Tourette διαγιγνώσκεται από ιατρό νευρολόγο ή/και ψυχίατρο, έπειτα από σειρά κλινικών, εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων (π.χ. MRI), δι’ αποκλεισμού άλλων νοσημάτων χαρακτηριζόμενων επίσης από tic.

Έτσι για παράδειγμα, όταν υπάρχει διαγνωστική σύγχυση μεταξύ τικ και επιληπτικής κρίσης, είναι δυνατό να ζητηθεί ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ή μαγνητική εξέταση ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη εγκεφαλικών ανωμαλιών. 

Επίσης, τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) μπορούν να μετρηθούν για να αποκλειστεί ο υποθυρεοειδισμός, ο οποίος μπορεί να αποτελεί αιτία για την εμφάνιση των τικ.

 

Τα άτομα με το σύνδρομο Tourette ζουν μια φυσιολογική ζωή. Υπάρχει μια περίοδος κορύφωσης των συμπτωμάτων γύρω στα 10-15 έτη. Περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων τα τικ υποχωρούν πλήρως μέχρι την ενηλικίωση αν και μερικές φορές επανέρχονται αργότερα. Επίσης σε ένα τρίτο των περιπτώσεων τα συμπτώματα μειώνονται, και στις υπόλοιπες περιπτώσεις παραμένουν τα τικ για όλη τη ζωή. Τις περισσότερες φορές το σύνδρομο εξελίσσεται με υφέσεις και εξάρσεις. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι εντονότερα τικ παρατηρούνται στα 10 έτη και στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις τα τικ υποχωρούν πλήρως στην εφηβεία

 Πηγές

http://tsgenesee.mbg.duth.gr/tsgr.html

http://tsgenesee.mbg.duth.gr/Tsironi%20Tourette%20symptomatology-hscap09.pdf

.

 

  

 

  

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.