Στοματική Μυκητίαση

Πρόκειται για την πιο τυπική μορφή στοματίτιδας, γνωστή και ως στοματική καντιντίαση, αφού προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από τον μύκητα Candida Albicans.

Παρουσιάζεται συχνότερα με βάση τα βιβλιογραφικά δεδομένα σε βρέφη και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, άτομα ανοσοκατεσταλμένα, διαβητικούς, καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με AIDS, ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή κορτικοστεροειδή, καπνιστές, άτομα με διαταραχές θυροειδούς και άτομα με τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Στην περίπτωση αυτή, από τη λοίμωξη συνήθως επηρεάζονται το εσωτερικό των παρειών, τα ούλα, ο ουρανίσκος, ο λαιμός και η γλώσσα.

Συμπτώματα

  • Ελαφρά ανυψωμένες λευκές ή λευκοκίτρινες μαλακές πλάκες που αποκολλώνται εύκολα και εμφανίζονται πρώτα στη γλώσσα και μετά απλώνονται στα ούλα, το εσωτερικό παρειών, τον ουρανίσκο, το λαιμό.
  • Αίσθημα καψίματος στο στόμα ή το λαιμό ή προβλήματα γεύσης.
  • Πόνος στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση.
  • Πυρετός

Η διάγνωση της στοματικής μυκητίασης γίνεται με την επιβεβαίωση της κλινικής εικόνας από τον ειδικό και την λήψη κατάλληλου ιστορικού.

Συνήθως ζητείται καλλιέργεια στοματικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος, η οποία θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και θα ταυτοποιήσει του μύκητα που προκαλεί τις στοματικές αλλοιώσεις.

Επιπρόσθετα, μπορεί να ζητηθούν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για τον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση των ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μυκήτων στην στοματική κοιλότητα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.