Στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι το κυρίως σύμπτωμα τoυ θωρακικού πόνου ή και της δυσφορίας, που προκαλείται από την μειωμένη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά, και αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση της  στεφανιαίας νόσου.

Όταν στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών συσσωρεύεται λίπος και χοληστερόλη, δημιουργούνται πλάκες που προκαλούν στένωση στον αυλό του αγγείου (αθηροσκλήρωση).

Η Στηθάγχη διακρίνεται σε σταθερή, ασταθή, στην στηθάγχη ΡrinzmetaΙ και στην σιωπηρή στηθάγχη.

Η σταθερή στηθάγχη είναι κλινικό σύνδροµο που αποτελείται από περιοδικές κρίσεις δυσφορίας ή πόνου στο θώρακα, σπλαχνικού κυρίως χαρακτήρα. Εµφανίζεται µετά από κόπωση, άσκηση, έντονη συγκίνηση, έκθεση σε θερμές ή και ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή πλούσιο γεύµα. Έχει μικρή διάρκεια και υποχωρεί µε την ανάπαυση. Άτοµα µε στηθάγχη βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή και αιφνίδιο θάνατο.

Στην ασταθή στηθάγχη, οι κρίσεις είναι ανεξάρτητες από κάθε σωµατική κόπωση η συγκίνηση. Δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η κρίση. Οι κρίσεις μακριάς διάρκεια μπορεί να οδηγούν σε έµφραγµα του µυοκαρδίου για αυτό και η ασταθής στηθάγχη ονοµάζεται και προεµφραγµατική.

Η ασθενής στηθάγχη µπορεί να εξελιχθεί σε έµφραγµα µυοκαρδίου αιφνίδιο θάνατο, σταθεροποιηµένη στηθάγχη ή και να γίνει ασυµπτωµατική.

Η στηθάγχη Prinzmetal οφείλεται σε σπασµό των στεφανιαίων αρτηριών. Μπορεί να υπάρξει και χωρίς την παρουσία αθηροσκληρωτικής νόσου. Η παρουσία του σπασµού προκαλεί πόνο που εξαφανίζεται µε την λύση του. Οι παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται είναι η αρτηριακή υπέρταση και το κάπνισµα. Αν και συχνά δεν υπάρχουν µόνιµες αποφρακτικές βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών, η νόσος µπορεί να καταλήξει σε έµφραγµα ή αιφνίδιο θάνατο..

Την σιωπηρή στηθάγχη παρουσιάζεται µυοκαρδιακή ισχαιµία χωρίς προκάρδιο πόνο. Οι διαβητικοί έχουν µεγαλύτερη συχνότητα εµφάνισης σιωπηρής στηθάγχης.

 

Διάγνωση

  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Τriplex καρδιάς
  • Τεστ κοπώσεως
  • Stress echo
  • Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου,
  • Αξονική στεφανιογραφία
  • Στεφανιαία αγγειογραφία-Καρδιακός καθετηριασμός

 

Πηγές

Τούτουζα Π., Καρδιολογία, Β’ έκδοση, Εκδόσεις “Γρηγόριος Παρισιανός”, Αθήνα 1993

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.