Στένωση των νεφρικών αρτηριών

Η στένωση των νεφρικών αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, νεφρική δυσλειτουργία και ανεπάρκεια.

Η στένωση νεφρικής αρτηρίας είναι συχνή σε ασθενείς με αθηρωσκλήρυνση και είναι η πιο συχνή αιτία δευτεροπαθούς αρτηριακής υπέρτασης.

Αίτια στένωσης της νεφρικής αρτηρίας είναι η αθηρωμάτωση και η ινομυώδης δυσπλασία.

Στην ετερόπλευρη στένωση, η ελάττωση της ενδονεφρικής αρτηριακής πίεσης προκαλεί την έκκριση ρενίνης από τον προσβεβλημένο νεφρό, η οποία διεγείρει την έκκριση της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Αυτή προκαλεί αγγειοσύσπαση και αύξηση της κατακράτησης νερού και αλάτων, οπότε αυξάνεται η συστηματική πίεση. Το κλινικό αποτέλεσμα είναι συνήθως το οξύ πνευμονικό οίδημα.

Συνέπειες στένωσης νεφρικής αρτηρίας η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο δευτεροπαθή αλδοστερονισμός, η δευτεροπαθής υπέρταση.

Η διάγνωση της στένωσης των νεφρικών αρτηριών γίνεται ανώδυνα με εξετάσεις αίματος και triplex νεφρικών αρτηριών. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται αξονική αγγειογραφία, μαγνητική αγγειογραφία ή ψηφιακή αγγειογραφία.

Πηγές

Sinclair AM, Isles CG, Brown I, et al. Secondary hypertension in a blood pressure clinic Arch Intern Med 1987; 147: 1289-1293.

Mann SJ, Pickering TG. Detection of renovascular hypertension. State of the art: 1992. Ann Intern Med 1992; 117: 845-853. 3. Bijlstra PJ, Postma CT, de Boo T, Thien T. Clinical and biochemical criteria in the detection of renal artery stenosis. J Hypertens 1996

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.