Σπεκτρίνη

Η σπεκτρίνη είναι περιφερειακή πρωτεΐνη της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθροκυτταρων.

Σαν περιφερειακή πρωτεΐνη περιέχει ένα υπομεμβρανώδη σκελετό που συνδέεται με τον κυτταρικό σκελετό του ερυθροκυττάρου. Ειδικότερα, υπάρχουν 100.000 αντίγραφά της σε κάθε κύτταρο.

Τα μόρια της σπεκτρίνης είναι ραβδοειδή και πολύ ελαστικά, καθώς είναι οργανωμένα σε μία ιδιαίτερα σπειροειδή, ελικοειδή κατάσταση. Έτσι, τους προσδίδονται ιδιότητες ελατηρίου και η ικανότητα να διαστέλλονται και να συστέλλονται.

Αποτελείται από δύο πολυπεπτιδικές αλυσίδες, δομικά διακριτές την α-Sp και την β-Sp. Η α – σπεκτρίνη περιλαμβάνει 2429 αμινοξέα και βρίσκεται στο γονίδιο SPTA1. Η β-σπεκτρίνη περιλαμβάνει 2137 αμινοξέα, βρίσκεται στο γονίδιο SPTB.

Οι πρωτεΐνες του μεμβρανικού σκελετού είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα και τις αξιόλογες δυνατότητες παραμόρφωσης των ερυθροκυττάρων που τους επιτρέπουν να περνούν μέσα από τριχοειδή αγγεία.

Επίσης, επιτελούν πλήθος λειτουργιών όπως η μεταφορά ιόντων και μορίων , η κυτταρική προσκόλληση και επικοινωνία, η μεταγωγή σήματος.

Διαταραχές των πρωτεϊνών της πλασματικής μεμβράνης του ερυθροκυττάρου δύνανται να οδηγήσουν σε αιματολογικά νοσήματα.

Πηγές

http://www.mednet.gr/eeeaa/pdf/2011-04-01a.pdf

Pasini EM, Lutz HU, Mann M, Thomas AW. Red blood cell (RBC) membrane proteomics– Part I: Proteomics and RBC physiology. J Proteomics. 2010; 73: 403-20

Pasini EM, Mann M, Thomas AW. Red blood cell proteomics. Transfus Clin Biol 2010; 17: 151-64.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.