Σπαστικότητα

Σπαστικότητα είναι η αύξηση του φυσιολογικού μυϊκού τόνου και εξαρτάται από την ταχύτητα της κίνησης.

Οι αιτίες της σπαστικότητας μπορεί να οφείλονται σε βλάβες του νωτιαίου μυελού, του εγκεφαλικού στελέχους, των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, της παρεγκεφαλίδας.

Η σπαστικότητα δημιουργεί πρόβλημα στην κίνηση αλλά συνοδεύεται και από άλλα σημεία κεντρικής κινητικής διαταραχής όπως, μυϊκή αδυναμία, έλλειψη συντονισμού, διαταραχή του εκλεκτικού ελέγχου των κινήσεων, εύκολη κόπωση.

Η ανάπτυξη των οστών επηρεάζεται από την παθολογικά αυξημένη αντίσταση των βραχέων (σπαστικών) μυών και τα αυξανόμενα οστά γρήγορα παραμορφώνονται από την υφιστάμενη και συνεχιζόμενη τάση. Η μη αντιμετωπιζόμενη σπαστικότητα προκαλεί παθολογική συστροφή των μακρών οστών και οστικές παραμορφώσεις.

Για να διαπιστωθεί το επίπεδο της βλάβης, μπορεί να γίνει MRI ή CT, προκλητά δυναμικά, triplex καρωτίδων, αγγειακή εγκεφαλογραφία.

Πηγές

Lance J. Symposium synopsis. In Feldman RJ, Young RR, Koella WP. eds. Spasticity disordered motor control (1980).
Dietz, V. 2000. Spastic movement disorder.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.