Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας  ή πολλαπλή σκλήρυνση  είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και παρουσιάζεται σε νέα άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 3:1. Τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με παχυσαρκία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Jama Neurology».

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 8.000 έως 10.000 παιδιά και έφηβοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Πίτερ Χούπκε, η μελέτη δεν απέδειξε ότι υπάρχει σχέση αιτίας αποτελέσματος μεταξύ της παχυσαρκίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα παιδιά, ανέδειξε όμως τον ρόλο της ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην εμφάνισή της.

Στην αυτοάνοση αυτή νόσο της Σκλήρυνσης, μακροφάγα κύτταρα και Τ-λεμφοκύτταρα συρρέουν σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ή του Νωτιαίου μυελού και προσβάλλουν τη μυελίνη, δημιουργώντας άσηπτη φλεγμονή, με αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρώνων. ΄Οταν ο οργανισμός αντιληφθεί τη λανθασμένη αυτή δραστηριότητα του αμυντικού ανοσοποιητικού συστήματος, σταματά την πρόοδο της απομυελίνωσης. Έτσι δημιουργούνται οι αναφερόμενες  «πλάκες» στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, οι οποίες προκαλούν νευρολογικές εκδηλώσεις ανάλογα με τη θέση και την έκταση κάθε προσβολής.

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζεται σε:

 • Υποτροπιάζουσα ή διαλείπουσα μορφή
 • Προϊούσα υποτροπιάζουσα (μεμονωμένο κλινικό σύνδρομο)
 • Δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή
 • Πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή

 

Συμπτώματα

 • Μυϊκά: Μυϊκοί σπασμοί, δυσκολίες στην κίνηση και αστάθεια.
 • Μάτια: Διπλωπία, μείωση της όρασης, μη ελεγχόμενες κινήσεις ματιών.
 • Έντερο & ουροδόχος κύστη: Λοιμώξεις ουροποιητικού, συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, διάρροια.
 • Μούδιασμα ή πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος.
 • Ομιλία:κακή άρθρωση και πεσμένος τρόπος ομιλίας, δυσκολία στο μάσημα/κατάποση.
 • Εγκέφαλος: κατάθλιψη, ζάλη, απώλεια ακοής, μειωμένη όρεξη για σεξουαλική δραστηριότητα.

 

Η διάγνωση θα στηριχθεί στην κλινική σημειολογία, στο ιστορικό, καθώς και σε εργαστηριακά ευρήματα. Μεγαλύτερη δυσκολία στη διάγνωση παρουσιάζουν κυρίως οι χρόνιες προϊούσες μορφές, αλλά και οι μονοσυμπτωματικές. Αυτές οι μορφές  δεν εμφανίζουν  εξάρσεις και υφέσεις που χαρακτηρίζουν τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, και εμφανίζουν ίδια κλινική εικόνα με άλλα νοσήματα που μπορεί να προκληθούν από παθογόνους παράγοντες ποικίλης αιτιολογίας.

Στην εργαστηριακή διερεύνηση περιλαμβάνεται

 • η Μαγνητική Τομογραφία
 • η διερεύνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού
 • η ανεύρεση παρατεταμένων χρόνων των προκλητών δυναμικών (οπτικών, ακουστικών και σωματοαισθητικών)

 

Πηγές

http://www.cancer-society.gr/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.