Συσπάσεις Braxton Hicks

Κλινικά, κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, συχνά γίνονται αντιληπτές από τη γυναίκα συσπάσεις ανώδυνες, σποραδικές και ασθενείς, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως συσπάσεις Braxton Hicks.

Το 1872 o John Braxton Hicks περιέγραψε πρώτος την παρουσία αυτών των φυσιολογικών συσπάσεων της μήτρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, που κατά κανόνα, δεν ξεπερνούν πάνω από 15mmHg τον βασικό τόνο της μήτρας (10mmHg), αύξηση που αποτελεί τον συνήθη ουδό του πόνου και έτσι παραμένουν ανώδυνες.

Οι συσπάσεις Braxton Hicks  δεν επιτυγχάνουν διαστολή τραχήλου, βελτιώνουν την αιμάτωση του μυομητρίου, και συμβάλλουν στην εμπέδωση και προώθηση του εμβρύου χαμηλότερα μέσα στην λεκάνη. Αυτό γίνεται ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για φυσιολογικό τοκετό.

Η διάρκεια τους κυμαίνεται από 15 έως και 40 δευτερόλεπτα.

Η αύξηση της έντασης, της συχνότητας αλλά και η ρυθμικότητα που ίσως εμφανίζουν οι συσπάσεις αυτές τις τελευταίες αυτές εβδομάδες πριν την γέννηση χαρακτηρίζουν το φαινόμενο του ψευδοτοκετού.

Η έναρξη του πρώτου σταδίου του τοκετού σηματοδοτείται από τις γνήσιες ωδίνες. Ειδοποιός διαφορά των γνήσιων ωδινών από τις συσπάσεις Braxton Hicks είναι ο επώδυνος χαρακτήρας ή συχνότητα και η διάρκειά τους.

Πηγές

Μπόντης ΙΝ. Βασικές Γνώσεις Μαιευτικής & Γυναικολογίας. 2η Έκδοση. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2007

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.