Σύνδρομο Mirizzi

Το σύνδρομο Mirizzi αποδίδεται στον Pablo Mirizzi ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε αυτή τη νοσολογική οντότητα και ανήκει στις σοβαρές επιπλοκές της χολολιθίασης.

Αποτελει σπάνια αιτία αποφρακτικού ικτέρου και παρουσιάζεται σε 0,1-1,4% των ασθενών με χολολιθίαση. Επίσης, οι ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου της χοληδόχου κύστης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα και υπολογιστική τομογραφία κοιλίας, με αξονική τομογραφία, με μαγνητική τομογραφία και δυνατότητα χολαγγειοπαγκρεατογραφίας.

 

Πηγές

Mishra MC, Vashishtha S, Tandon R. Bilio-biliaryfistula: preoperative diagnosis and management implications. Surgery 1990;108:835-839.

Redaelli CA, Buchler MW, Schilling MK, Krahenbuhl L, Ruchti C, Blumgart LH, Baer HU. High coincidence of Mirizzi’s syndrome and gallbladder carcinoma. Surgery 1997;121:58-63.

Lakhtakia S, Gupta R, Tandan M, Rao GV, Reddy DN. Mirizzi’s syndrome: EUS appearance. Gastrointest Endosc. 2006;63:322-323; discussion 323.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.