Σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας

H άνω κοίλη φλέβα σχηματίζεται από τη δεξιά και αριστερή βραχιονοκεφαλική φλέβα, οπισθίως του κατωτέρου χείλους του πρώτου δεξιού πλευρικού χόνδρου, απάγοντας αίμα από το θωρακικό τοίχωμα, τον οισοφάγο, τους πνεύμονες, τον τράχηλο και το περικάρδιο. H ίδια κατέρχεται κάθετα, οπισθίως του 2ου και 3ου μεσοπλεύριου διαστήματος.

Στην άνω κοίλη φλέβα εκβάλλει η άζυγος φλέβα, οπισθίως του μεσοπλεύριου διαστήματος, ακριβώς πριν διεισδύσει το ινώδες περικάρδιο.

Η άνω κοίλη φλέβα εκβάλλει στο δεξιό κόλπο στο επίπεδο του 3ου μεσοπλεύριου διαστήματος.

Το σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεση αντιμετώπιση.

Δημιουργείται όταν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος λόγω συμπίεσης ή απόφραξης της άνω κοίλης φλέβας.

Η κακοήθεια αποτελεί το συχνότερο υποκείμενο αίτιο.

Τα συμπτώματα αναφέρουν οίδημα προσώπου, δύσπνοια, υποκείμενο αίσθημα πληρότητας στο κεφάλι, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, ναυτία, εμετός.

Η αξονική τομογραφία θώρακος με σκιαγραφικό μπορεί να επιβεβαιώσει το σύνδρομο.

Πηγές

COHEN R, MENA D, CARBAJAL-MENDOZA R, MATOS N, KARKI N. Superior vena cava syndrome: A medical emergency? Int J Angiol 2008, 17:43−46

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.