Σάρκωμα

Το σάρκωμα είναι κακοήθης όγκος που προέρχεται από µεσεγχυµατικά κύτταρα και µπορεί να εµφανιστεί σε οποιαδήποτε ανατοµική θέση.

Αποτελεί περίπου το 0,7% όλων των κακοηθειών και το 7-8 % όλων των περιπτώσεων καρκίνου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 χρόνων, με ετήσια συχνότητα 20 και 5,4-9,6 ανά εκατομμύριο στους ενήλικες και παιδιά αντίστοιχα.

Έχει µεγάλο ιστοπαθολογοανατοµικό φάσµα και εμφανίζεται σε ποσοστό 80% στα µαλακά µόρια και 20% στα οστά.

Παρουσιάζεται στα κάτω άκρα 46%, στα άνω άκρα 13%, στο  οπισθοπεριτόναιο 13%, στον θώρακα-κοιλία 18% και στην κεφαλή και αυχένα 9%.

 

Είδη

Λειομυοσάρκωμα

Λιποσάρκωμα

Ινώδες Ιστιοκύττωμα (15-20% σαρκωμάτων σε ηλικία άνω των 60 ετών)από ινώδη συνδετικό ιστό

Συνοβιακό Σάρκωμα (προσβάλλει κυρίως παιδιά και προέρχεται από τους ιστούς που περιβάλλουν συνδέσμους, σε περιοχές όπως το γόνατο και ο αστράγαλος)

Ινοσάρκωμα

Περιφερικό νευρικό σάρκωμα

Στρωματικός όγκος του γαστρεντερικού συστήματος (gastrointestinal stromal tumor – GIST)

Αγγειοσάρκωμα

 

Στις περιπτώσεις όπου τα σαρκώματα μαλακών μορίων είναι επιθετικής μορφής, εκδηλώνονται στους περίπου μισούς ασθενείς (50%) με μετάσταση στους πνεύμονες.

Εκτιμάται πάντως πως περίπου 7 στους 10 ασθενείς θα έχουν τουλάχιστον πενταετή επιβίωση εάν δεν εμφανίσουν τη νόσο σε άλλες περιοχές από την αρχική.

 

Αίτια


Γενετική προδιάθεση 

Έκθεση σε ακτινοβολίες 

Χηµειοθεραπεία 

Καρκινογόνες χηµικές ουσίες 

Λεµφοίδηµα 

-Ιοί

Κάποια κληρονομικά σύνδρομα αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης σαρκωμάτων όπως Νευρινωμάτωση, σύνδρομο Gardner, Li-Fraumeni και Ρετινοβλάστωμα.

 

Τα σαρκώματα των μαλακών μορίων εμφανίζονται σαν τοπικές διογκώσεις συνήθως ανώδυνες. Μπορεί να φθάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος, χωρίς να δίνουν αρχικά κανένα σύμπτωμα  

 

Διάγνωση


-Ακτινογραφία

-Αξονική τομογραφία

-Μαγνητική τομογραφία

Σπινθηρογράφηµα οστών

Βιοψία 

 

Θεραπεία

Η χειρουργική εξαίρεση των σαρκωμάτων είναι η θεραπεία εκλογής. Η ακτινοθεραπεία συμβάλλει στον τοπικό έλεγχο της νόσου όταν ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά και η χημειοθεραπεία στοχεύει στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου και προεγχειριτικά, μερικές φορές στη διάσωση ενός άκρου.

 

Πηγές

http://medlabgr.blogspot.com/2016/06/sarcoma.html

http://www.eepao.gr/sarkoma

http://www.evaggelismos-hosp.gr/files/epistimoniki_enosi/19_1_11_PAROUSIASI_2_G_MAKRANTONI.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.