ΡΑΧΙΤΙΔΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Η ραχίτιδα η οποία οφείλεται  σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι μεταβολικό νόσημα των οστών.

Χαρακτηρίζεται από απώλεια  ή καθυστέρηση της ασβέστωσης του χόνδρινου αυξητικού χόνδρου πριν από την σύγκλειση των επιφύσεων και  συνδέεται και με την καθυστέρηση της μετάλλωσης του προσχηματισμένου οστεοειδούς στις επιφάνειες του δοκιδώδους, ενδοστικού και περιοστικού οστού.

H βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών και  συντίθεται στο δέρμα από την 7-δεϋδροχοληστερόλη.

Υπό τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας η πολύτιμη βιταμίνη  υφίσταται φωτοχημική διάσπαση και το παραγόμενο προϊόν της, η προβιταμίνη D3, υφίσταται ισομερισμό που οδηγεί στην παραγωγή της βιταμίνης D.

Κύριος ρόλος της βιταμίνης D είναι η διατήρηση της ομοιοστασίας του ασβεστίου και του φωσφόρου σε συνεργασία με την PTH.

Η διαιτητική ραχίτιδα παρουσιάζεται συνήθως τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής με βραχυσωμία, διαταραχές της βάδισης, αναπτυξιακή καθυστέρηση και χαρακτηριστικά ευρήματα ραχίτιδας. Με βάση την παθοφυσιολογία της νόσου, μπορεί να διακριθεί σε ήπια, μέτρια και σοβαρή.

Η διάγνωση της οστεομαλακίας και της ραχίτιδας εξαρτάται από το  ιστορικό, την φυσική κλινική εξέταση, τις ακτινογραφίες, τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, τον βιοχημικό έλεγχο σε ασβέστιο, φώσφορος, αλκαλική φωσφατάση, παραθορμόνη ορού, vit D3, καλσιτριόλη στον ορό και την οστική βιοψία.

Πηγές

Gropper S., Smith, J. & Groff, J. Διατροφή και Μεταβολισμός τόμος 2.2008, ΑΘΗΝΑ: Π.Χ.Πασχαλίδης.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.