«Raw foodism» ή αλλιώς ωμοφαγία στον “ζυγό των προσήμων”…

Το κίνημα της ωμοφαγίας αποδίδεται στον Ελβετό διατροφολόγο και ιατρό Μαξιμίλιαν Μπίρσερ-Μπένερ, ο οποίος χρησιμοποίησε το δεύτερο κανόνα της θερμοδυναμικής, σύμφωνα με τον οποίο η ενέργεια μειώνεται καθώς μεταφέρεται ή μετατρέπεται, και τον εφάρμοσε στα μαγειρεμένα τρόφιμα τα οποία, όπως υποστήριξε έχουν λιγότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όταν έχουν μαγειρευτεί σε σχέση με την ωμή τους κατάσταση.

Η ωμοφαγία παίρνει σήμερα διάφορες μορφές, με κάποιους να αποφεύγουν  τα ζωικά προϊόντα, άλλους να καταναλώνουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλους να αποφεύγουν το μαγείρεμα άνω των  40 C, υποστηρίζοντας οτι με τον βρασμό χάνονται τα φυσικά ένζυμα που διευκολύνουν τη βελτιωμένη πέψη. Στην πραγματικότητα, τα ένζυμα των τροφίμων δεν δρουν στο στομάχι, γιατί έχει δικά του ένζυμα για την πέψη και την απορρόφηση της τροφής.

Σήμερα, οι υποστηρικτές της ωμής διατροφής,  δέχονται μερικώς και τα οφέλη της τεχνολογίας καθώς χρησιμοποιούνται συχνά αφυδατωτές με σκοπό να προστεθεί γεύση και χρώμα.

Σήμερα, επιπλέον υποστηρίζεται ότι το «raw foodism» ή αλλιώς ωμοφαγία, μπορεί να «καθαρίσει» τον οργανισμό και να τον βοηθήσει να αποφύγει τις «τοξίνες».

Η τάση αυτή, βέβαια δείχνει να ανατρέπεται, καθώς μία σειρά δημοσιεύσεων από πηγές όπως το Food & Wine και το Harper’s Bazaar, υποστήριξαν ότι η ωμοφαγία είναι «απειλητική για την υγεία» και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

Η παραπάνω κριτική, αν και ιδιαίτερα αυστηρή, έχει κάποιες βάσεις. Η ωμοφαγία αποτελεί πραγματικά μία απειλή για την υγεία καθώς στερεί από αυτούς που την ακολουθούν τις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα μαγειρεμένα τρόφιμα και τους καθιστά ευάλωτους στα παθογόνα που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων.

Αν και τα ωμά φρούτα και λαχανικά αποτελούν τη βάση μίας υγιεινής διατροφής, η αποκλειστική κατανάλωσή τους είναι επιβλαβής για την υγεία. Οι θρεπτικές ουσίες που χάνονται από την αποφυγή των μαγειρεμένων τροφίμων μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις, δηλαδή ταχεία απώλεια βάρους, υπογονιμότητα και αμηνόρροια ή διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Η ωμή διατροφή vegan είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη νευρολογική ανάπτυξή τους.

Επιπρόσθετα, όταν η παστερίωση εφαρμόστηκε στο γάλα αρκετές δεκαετίες αργότερα, αποτέλεσε μία ελάσσονα παρέμβαση με σημαντικές επιδράσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν σώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η μαγειρική των τροφίμων δεν είναι απλά μία διαδικασία για τη βελτίωση της γεύσης, αλλά μία μέθοδος πρόληψης που μπορεί να καταστρέψει βακτήρια όπως η Salmonella, το Campylobacter, ο Staphylococcus και η Listeria.

Επιλογικά, το «Raw foodism» ή αλλιώς ωμοφαγία έχει θετικά και αρνητικά.  Αναμφισβήτητα, όμως η επιλογή της υγεινής διατροφής δίνει θετικό πρόσημο στην υγεία.

Βιβλιογραφία: Medscape

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.