Προσδιορισμός αμινοξέων στο πλάσμα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τα αμινοξέα, για να συνθέσει πρωτεΐνες και πεπτίδια.

Τα αμινοξέα συντίθονται από:

• Από τις πρωτεΐνες της τροφής, οι οποίες υδρολύονται απελευθερώνοντας αμινοξέα.

• Από άλλες πρώτες ύλες που τα συνθέτουν.

Τα αμινοξέα που μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό ονομάζονται μη απαραίτητα, σε αντίθεση με εκείνα που είναι αναγκασμένος να τα προμηθεύεται αποκλειστικά από πρωτεϊνούχα τρόφιμα.

Ο προσδιορισμός των αμινοξέων στο πλάσμα, δείχνει το επίπεδο των διαθέσιμων αμινοξέων στο σώμα για την κατασκευή των δομικών, μεταφορικών και αποθηκευτικών πρωτεϊνών, τη σύνθεση των ανοσοσφαιρινών και των ενζύμων.

Η διαταραχή της ισορροπίας των αμινοξέων μπορεί να είναι αιτία νοσημάτων όπως της παχυσαρκίας, των κληρονομικών νοσημάτων μεταβολισμού, δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος, νοσημάτων των νεφρών, του νευρικού, καρδιαγγειακού και αναπαραγωγικού συστήματος και των διατροφικών ελλείψεων.

Ο προσδιορισμός των αμινοξέων στο πλάσμα γίνεται μετά από  12ωρη νηστεία και μετράει τα επίπεδά τους κατά τη στιγμή της δειγματοληψίας.

Πηγές

Dominiczak JB-MH. Ιατρική Βιοχηµεία: Επιστηµονικές Εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε.; 2002

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.