Προγνωστικοί δείκτες νεοπλασμάτων

Σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για ένα νεόπλασμα είναι ο κύκλος του κυττάρου, ο βαθμός πολλαπλασιασμού του, η απόπτωση και η λεμφαδενική διήθηση.

Οι κυριότεροι προγνωστικοί δείκτες είναι:

  • Υποδοχείς οιστρογόνων

Πρόκειται για πρωτεΐνες – υποδοχείς στον πυρήνα του κυττάρου που ενεργοποιούνται από τις στεροειδείς ορμόνες. Ο μαστός, οι ωοθήκες και το ενδομήτριο περιέχουν υποδοχείς οιστρογόνων. Υπάρχουν δύο τύποι υποδοχέων, οι ER-α και οι ER-β.

  • EGFR

Είναι υποδοχέας του επιδερμικού παράγοντα. Αυξημένα επίπεδα του EGFR έχουν παρατηρηθεί σε νεοπλάσματα του πνεύμονα, σε καρκίνο του πλακώδους επιθηλίου, σε καρκίνωμα ενδομητρίου.

  • p 53

Είναι μια πυρηνική φωσφοπρωτεΐνη, που κωδικοποιείται από το ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53 και λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του κυττάρου. Ανιχνεύεται μεταλλαγμένο στο 30 % των καρκινωμάτων του μαστού, ενώ όταν χάσει τη φυσιολογική της λειτουργία σχετίζεται με επιδείνωση της πορείας της νόσου.

  • HER-2

Πρόκειται για ογκογονίδιο και μπορεί να αποτελεί προγνωστικό δείκτη για τον καρκίνο του μαστού.

  • COX-2

Είναι μια μορφή του ενζύμου κυκλοοξυγονάση, που εμπλέκεται στη μετατροπή του αραχιδονικού οξέος σε προσταγλανδίνη Η2. Αυξημένα επίπεδα του ενζύμου ανιχνεύονται σε όγκους του εντέρου, μαστού, δέρματος, πνεύμονα, ουροδόχου κύστεως.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.