Προγεννητικός έλεγχος-Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή της κύησης, μετά από την καθοδήγηση του γυναικολόγου.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Γενική αίματος και σίδηροςΕίναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, σιδήρου για να αποκλείσουμε την σιδηροπενική αναιμία.
 • Γενική ούρωνΕλέγχεται η λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως.
 • ΣάκχαροΗ μέτρηση του σακχάρου στην αρχή της κύησης και το τεστ ανοχής γλυκόζης/ καμπύλη σακχάρου στο Β Τρίμηνο αποτελούν τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον διαβήτη κύησης, δηλαδή τον τύπο διαβήτη που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος αυτός γίνεται στα πλαίσια πρόληψης και έγκυρης διάγνωσης της νόσου για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών.
 • Ουρία και κρεατινίνη

  Γίνεται ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας.

 • Ομάδα αίματος και RhesusΕίναι σημαντικό ο ιατρός να γνωρίζει την ομάδα αίματός σας, στη περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης ή τον τοκετό. Όσον αφορά τον παράγοντα Rhesus, πρέπει να γνωρίζουμε εάν η έγκυος είναι RhD (+) ή RhD (-) .Αν η μητέρα είναι RhD (-) και ο πατέρας του μωρού είναι RhD(+), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και το μωρό να είναι RhD (+). Στην περίπτωση αυτή, το σώμα της εγκύου μπορεί να παράγει αντισώματα τα οποία αρχίζουν να επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου. Στην πρώτη εγκυμοσύνη συνήθως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε επόμενη όμως εγκυμοσύνη, πάλι με RhD (+) έμβρυο, εάν δεν υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση, ο κίνδυνος για σοβαρή αναιμία και αιμολυτικό ίκτερο του μωρού είναι μεγάλος.
 • Ηλεκτροφόρηση ΑιμοσφαιρίνηςΕίναι μια εξέταση που αφορά τον έλεγχο της μεσογειακής αναιμίας ή κάποιας άλλης αιμοσφαιρινοπάθειας.
 • Αντισώματα για τοξόπλασμα (TOXO G-M)Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο από το οποίο μία έγκυος γυναίκα μπορεί να μολυνθεί σε επαφή της με περιττώματα από γάτες, χώμα, ωμό κρέας ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Εάν μία γυναίκα δεν έχει ανοσία και νοσήσει πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αποβάλλει, το μωρό να έχει προβλήμστα ή και να γεννηθεί νεκρό. Για το λόγο αυτό και ο έλεγχος για τοξοπλάσμωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
 • Αντισώματα για Ερυθρά (Rubella G-M)Στην περίπτωση που η έγκυος δεν έχει ανοσία, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγει με κάθε τρόπο την έκθεσή της σε περιβάλλοντα που μπορεί να κολλήσει τη νόσο. Ο λόγος είναι πως εάν νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι μεγάλος ο κίνδυνος το μωρό να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, την όραση και την ακοή του.
 • Αντισώματα κυτταρομεγαλοιού(CMV G-M)Ελέγχεται η λοίμωξη από τον κυτταρομεγαλοϊό (πρόσφατη ή μη).
 • HCV (Ηπατίτιδα C)Για να ελεγχθεί η πιθανή μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας C.
 • VDRL (Διερευνάται τυχόν προσβολή από σύφιλη)
 • HIV I-IIΕίναι η εξέταση για τον ιό του AIDS. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα, μέτρα ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή μετά τη τη γέννηση.
 • HBsAG (Ηπατίτιδα Β)Ελέγχεται τυχόν μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β.
 • Καλλιέργεια κολπικού (Αερόβια-Αναερόβια, Μυκόπλασμα-Ουρεόπλασμα)

Ελέγχεται τυχόν υπάρχουσα κολπίτιδα.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.