Ποσο καλά γνωρίζουμε τον σταφυλόκοκκο… που ζει μαζί μας…

Ο Σταφυλόκοκκος ανήκει στο γένος των βακτηρίων που είναι θετικoί κατά Gram κόκκοι.  Αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 1878 από τον Παστέρ.

Κάτω απο το μικροσκόπιο, το βακτήριο του σταφυλόκοκκου φαίνεται σε ομάδες που μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού που σχηματίζονται όταν οι κόκκοι διαιρούνται τυχαία, εκεί οφείλει και την ονομασία του.

Το γένος του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει 31 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και ζουν κυρίως στο δέρμα και στους βλεννογόνους αδένες του ανθρώπου.

Τα στελέχη ταξινομούνται ως χρυσίζων (παθογόνος) σταφυλόκοκκος (S.Aureus), επιδερμικός σταφυλόκοκκος (S.Epidermis) και σαπροφυτικός σταφυλόκοκκος (S. Saprophyticus).

Επικίνδυνο είδος είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Στατιστικά, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus)  προκαλεί ποικιλία λοιμώξεων με την εξής κατανομή:

  • λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (39%)
  • λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (23%)
  • βακτηριαιμία-ενδοκαρδίτιδα (22%),
  • άλλες λοιμώξεις όπως του ουροποιητικού, ΚΝΣ, κοιλίας, οστών κ.ά. (15%).

 

Ας τις γνωρίσουμε…ας τον αναγνωρίσουμε..

Σπυράκια με πύον: Ο πιο κοινός τύπος της μόλυνσης σταφυλόκοκκου είναι τα σπυράκια με πύον που μπορεί να αναπτυχθούν σε ένα θύλακα τρίχας ή σε κάποιον σμηγματορροϊκό αδένα του δέρματος (οι αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας). Το δέρμα πάνω από τη μολυσμένη περιοχή γίνεται συνήθως κόκκινο και πρήζεται. Αυτά τα σπυράκια εμφανίζονται πιο συχνά κάτω από τα χέρια ή γύρω από τη βουβωνική χώρα ή στους γλουτούς.

Μολυσματικό κηρίο: Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική και, συχνά, επώδυνη λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να προκληθεί μεταξύ άλλων και από βακτήρια σταφυλόκοκκου. Το μολυσματικό κηρίο εκδηλώνεται συνήθως με μεγάλες φουσκάλες που μπορεί να στάζουν υγρό και να δημιουργήσουν ένα σκούρο επικάλυμμα.

Κυτταρίτιδα: Η κυτταρίτιδα (λοίμωξη του στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος) προκαλεί ερυθρότητα και πρήξιμο στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι επίσης πιθανό να προκληθούν πληγές (έλκη), ή να σχηματιστούν στο δέρμα περιοχές του στάζουν. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις κνήμες και τα πόδια.

Τροφική δηλητηρίαση: Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου συντελούν μία από τις πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Ωστόσο, εξαφανίζονται εξίσου γρήγορα, αφού σπανίως διαρκούν πάνω από μισή ημέρα.

Μια τέτοια μόλυνση συνήθως δεν προκαλεί πυρετό. Τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορείτε να περιμένετε με αυτό το είδος της λοίμωξης περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, διάρροια,    αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Βακτηριαιμία: Είναι μια ασθένεια που είναι γνωστή και ως δηλητηρίαση του αίματος.

Η βακτηριαιμία συμβαίνει όταν βακτήρια σταφυλόκοκκου εισέλθουν στο αίμα ενός ατόμου. Ο πυρετός και η χαμηλή πίεση του αίματος είναι τα πιο βασικά σημάδια της βακτηριαιμίας. Τα βακτήρια μπορεί να ταξιδέψουν σε περιοχές βαθιά μέσα στο σώμα σας και να προκαλέσουν λοιμώξεις που επηρεάζουν εσωτερικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά ή οι πνεύμονες, οστά και μυς χειρουργικά εμφυτευμένες συσκευές, όπως τεχνητές αρθρώσεις ή βηματοδότες καρδιάς.

Σύνδρομο τοξικού σοκ: Είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις μιας λοίμωξης από σταφυλόκοκκο.

Προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από ορισμένα στελέχη βακτηρίων και εκδηλώνεται ξαφνικά και γρήγορα με υψηλό πυρετό, ναυτία και έμετο, εξανθήματα στις παλάμες και τα πέλματα που μοιάζουν με ηλιακό έγκαυμα, σύγχυση, μυϊκούς πόνους, διάρροια, κοιλιακό άλγος.

Σηπτική αρθρίτιδα: Η σηπτική αρθρίτιδα προκαλείται όταν βακτήρια σταφυλόκοκκου φτάνουν στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, του αστραγάλου, του ισχίου, των καρπών, των αγκώνων, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της σηπτικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πρήξιμο στις αρθρώσεις, έντονο πόνο στην προσβεβλημένη άρθρωση, πυρετό, επιπλοκές των ανωτέρω λοιμώξεων αποτελούν εν τω βάθει λοιμώξεις, όπως οστεομυελίτις, ενδοκαρδίτις κλπ.

 

Είναι γεγονός…

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Με επανειλημμένες λήψεις από πολλαπλές θέσεις και καλλιέργειες με ειδικές τεχνικές, η αναλογία θετικών αποτελεσμάτων ανέρχεται έως και το 100%, έτσι ώστε η παρουσία του μικροβίου να θεωρείται ως φυσιολογικό φαινόμενο.

Περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού είναι χρόνιοι φορείς του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, ενώ ακόμη 30-60% είναι περιστασιακοί, παροδικοί φορείς (transient) ή εμφανίζουν περιόδους φορείας (intermittent).

Οι συνήθεις θέσεις αποικισμού του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου είναι οι ρώθωνες, αλλά και οι μασχαλιαίες κοιλότητες, ο λάρυγγας, το περίνεο και η περιπρωκτική περιοχή, τα χέρια και οι όνυχες.

Mε τις συμβατικές μεθόδους καλλιεργειών, η συχνότητα ανέρχεται περίπου στο 35% για τους ρώθωνες, 20% για το περίνεο και 5-10% για τις μασχαλιαίες κοιλότητες και τα μεσοδακτύλια διαστήματα των ποδών.

Οι χρόνιοι φορείς είναι έντονα αποικισμένοι, σε περισσότερες θέσεις, περισσότερο μεταδοτικοί και πιό πιθανό να αναπτύξουν λοίμωξη.

Ο αποικισμός από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για λοιμώξεις, σε αρκετούς ευπαθείς πληθυσμούς ασθενών.

Ιδιαίτερα παρατηρείται, σε ασθενείς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, στις χειρουργικές τομές, αλλά και σε καθετήρες, σε νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε ασθενείς σε αιμοδιάλυση, σε μεταμοσχευθέντες, σε ασθενείς με HIV λοίμωξη και γενικώς σε ανοσοκατασταλμένους.

Σε χειρουργικούς ασθενείς με επιμολύνσεις χειρουργικών τραυμάτων, έχει ανευρεθεί ότι η αναλογία αυτοεπιμόλυνσης, συνήθως από τους ρώθωνες, ανέρχεται στο 76-86%.

Και στο σημείο αυτό εκείνο που πραγματικά δυσκολεύει τα πράγματα θεραπευτικά είναι η ανάπτυξη αντοχής στην αντιβίωση,δηλαδή η εμφάνιση και ο πολλαπλασιασμός ανθεκτικών στην αντιβίωση σταφυλοκόκκων, που έχουν την ονομασία διεθνώς MRSA [methicillinresistantstaphylococcusaureus].

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως..

 

Η μετάδοση του μικροβίου από τις θέσεις αποικισμού σε άλλες θέσεις ή σε άλλα άτομα γίνεται κυρίως μέσω των χεριών και πολύ σπανιότερα αερογενώς.

Δεδομένης της αυξανόμενης επίπτωσης των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων, αλλά και της σημασίας της ασυμπτωματικής φορείας για επακόλουθη ανάπτυξη λοιμώξεων, η εκρίζωση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου από τους χρόνιους φορείς θα μπορούσε θεωρητικώς να συνεισφέρει στην πρόληψη των λοιμώξεων, στην πρόληψη της μετάδοσης από άτομο σε άτομο και στη βελτίωση της αντιμετώπισης της ατοπικής δερματίτιδας

Αν και η μόνιμη και οριστική εκρίζωση του σταφυλόκοκκου είναι ανέφικτη, η προσωρινή έστω εξάλειψη ή μείωση της πυκνότητάς του, έχει δυνητικά σημαντικό κλινικό όφελος.

 

Πηγές

http://www.onmed.gr/ygeia/item/324291-stafylokokkos-poioi-einai-oi-pithanoi-tropoi-metadosis

http://www.onmed.gr/ygeia/item/324815-stafylokokkos-ta-dermatika-symptomata-se-fotografies

http://www.onmed.gr/ygeia/item/323596-stafylokokkos-pos-metadidetai-kai-pos-tha-ton-therapeysete 

http://www.mama365.gr/24868/stafylokokkos-se-paidia-ta-symptomata-kai-h-ther.html

http://www.iatropedia.gr/articles/read/10400

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%82

http://www.helppost.gr/ygeia/astheneies-pathiseis/stafilokokos-metadosi-therapeia/

https://www.medlook.net/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7/681.html

http://blog.doctoranytime.gr/glossary/stafylokokkos/

http://www.syggros-hosp.gr/files/file/49-60%20H%20%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D.pdf

 

Διαγνωστικά εργαστήρια Meganalysis

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.