Πορογενές καρκίνωμα in situ

Πορογενής είναι ο καρκίνος του μαστού που αναπτύσσεται στο επιθήλιο των τελικών πόρων του αδένα και όταν δεν διηθείται στην βασική μεμβράνη των πόρων ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS), δηλαδή καρκίνωμα «επί τόπου».

Ο πορογενής in situ καρκίνος αφορά νεοπλασματική βλάβη που χαρακτηρίζεται από αυξημένη επιθηλιακή αναγέννηση με κυτταρική ατυπία και τάση να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνωμα του μαστού.

Κλινικά ευρήματα που σχετίζονται με το πορογενές καρκίνωμα in situ είναι η εμφανής ανωμαλία στο μαστό, το παθολογικό έκκριμα θηλής και οι αλλοιώσεις θηλής.

Η μαστογραφία συμβάλλει στον προσδιορισμό του πορογενούς καρκινώματος in situ , καθώς βασίζεται στην παρατήρηση των μικροαποτιτανώσεων, στην διερεύνηση της μάζας λεμφαδέων και της μη ειδικής πύκνωσης μαστών.

Για την εκτίμηση της έκτασης του πορογενούς καρκινώματος in situ απαραίτητα είναι και τα ευρήματα της ιστολογικής διάγνωσης.

Πηγές

Pathology and Genetics/tumours of the Breast and female Genital Organs. World Health Organization Classification of Tumours. 2003,IARC Press.

Proulx F, et al. Value of pre-operative breast MRI for the size assessment of ductal carcinoma in situ. Br J Radiol. 2016

Breast imaging, Daniel B. Kopans, Lippincott Williams &Wilkins,1997, pp247-350 18.

Μαστογραφία, Laszlo Tabar, Tibor Tot, Peter B. Dean, Ιατρικές Εκδόσεις Χρήστος Βασιλειάδης, 2006

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.