Πολύποδες Φωνητικών Χορδών

Ο πολύποδας των φωνητικών χορδών είναι ένας στρογγυλός, ερυθρός, λείος σχηματισμός και το μέγεθος του ποικίλει.

Χαρακτηριστικά η θέση εμφάνισής του είναι το μέσο των φωνητικών χορδών. Όταν υπάρχει για μακρύ χρονικό διάστημα στις φωνητικές χορδές του ατόμου, μπορεί να αλλάξει σε σχήμα και υφή. Επίσης είναι δυνατό να εμφανιστεί μονός ή σε ζεύγη. Εκφύεται από μια πλατιά βάση ή ένα λεπτό μίσχο.

Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών διαφέρουν από τους κάλους των φωνητικών χορδών. Οι κάλοι των φωνητικών χορδών είναι στην ουσία μικρότερες των 3 mm, καλοήθεις βλάβες και των δύο γνήσιων φωνητικών χορδών που παρατηρούνται συχνότερα στους τραγουδιστές και άλλους επαγγελματίες χρήστες της φωνής, όπως σε καθηγητές και δασκάλους. Συνήθως αναπτύσσονται στη μεσότητα των φωνητικών χορδών και είναι άσπροι σε χρώμα. Ευθύνονται για το 25% περίπου του βράγχους φωνής στα παιδιά και το 6% στους ενήλικες.

 

Αίτια

-Κάπνισμα

-Κακή χρήση της φωνής, βίαιη δόνηση φωνητικών χορδών

-Παλινδρόμηση

-Φλεγμονή

-Λαρυγγίτιδα

Συμπτώματα

-Βράγχος φωνής, χωρίς πόνο

-Αφωνία

-Αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό

-Δύσπνοια

Διάγνωση

Η Διάγνωση του πολύποδα των φωνητικών χορδών γίνεται με την μέθοδο της ενδοσκόπησης του λάρυγγα, με μια ειδική δηλαδή κάμερα όπου μπορούμε να δούμε τις φωνητικές χορδές σε μεγέθυνση.


Η αντιμετώπιση του πολύποδα εξαρτάται από το μέγεθός του και την ενδοσκοπική του εικόνα.
Συνιστάται ανάλογα με το περιστατικό είτε ξεκουράση των φωνητικών χορδών με αφωνία και διακοπή του καπνίσματος, είτε λογοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται φαρμακευτική αγωγή και επανέλεγχος ή χειρουργική επέμβαση.

 

Συνήθως ο  πολύποδας των φωνητικών χορδών δεν εξελίσσεται σε καρκινική ή προ-καρκινική βλάβη. Όταν όμως είναι δύσκολο να διακριθεί από κάποια κακοήθεια της περιοχής, είναι απαραίτητο να γίνει βιοψία.


Η επέμβαση της αφαίρεσης των πολυπόδων των φωνητικών χορδών γίνεται με ειδικά εργαλεία Μικροχειρουργικής και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε Laser.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.