Η πνευμονία προκαλείται από λοίμωξη στους πνεύμονες, τα προσβεβλημένα τμήματα των οποίων γεμίζουν υγρό.
Προκαλείται από βακτηρίδια, ιούς και μύκητες.
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ωστόσο είναι πιθανόν τα μικρόβια να προσβάλλουν άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Η άμυνα των πνευμόνων είναι ασθενέστερη σε άτομα μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας.
Συμπτώματα
-
Δύσπνοια
-
Βήχας με εκκρισεις κίτρινες ή πράσινες
-
Πυρετός
-
Πόνος στο στήθος
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης της πνευμονίας γίνεται με ακτινογραφία θώρακα.
Σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, πρέπει να γίνεται καλλιέργεια πτυέλων, ενώ σε άτομα με χρόνιο ξηρό βήχα πρέπει να γίνεται καλλιέργεια για το “μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης”.
Σε όσους νοσηλεύονται με βαριά μορφή της νόσου, συνιστάται τόσο καλλιέργεια πτυέλων, όσο και καλλιέργεια αίματος.
Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να επιβεβαιωθούν με ανίχνευση είτε του ιού είτε των αντιγόνων του, μεταξύ άλλων τεχνικών, και από την καλλιέργεια ή PCR.
Η ανοσοποίηση κατά του πνευμονιόκοκκου (κοινή αιτία της βακτηριακής πνευμονίας) και ο ετήσιος εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης υποδεικνύονται ως κατάλληλοι για την πρόληψη της πνευμονίας όταν οι ασθενείς ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου ανάπτυξης αυτών των λοιμώξεων. Τέλος, προτείνεται η διακοπή του καπνίσματος, καθώς ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει το επιθήλιο των αεραγωγών και καθιστά τους πνεύμονες πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
Πηγές
www. European-lung-foundation.org
Singh, V; Aneja, S (March 2011). «Pneumonia — management in the developing world».Paediatric respiratory reviews
Lim, WS; Baudouin, SV, George, RC, Hill, AT, Jamieson, C, Le Jeune, I, Macfarlane, JT, Read, RC, Roberts, HJ, Levy, ML, Wani, M, Woodhead, MA, Pneumonia Guidelines Committee of the BTS Standards of Care, Committee (October 2009).