Πληκτροδακτυλία

Η πληκτροδακτυλία χαρακτηρίζεται κλινικά από βολβώδη ομοιόμορφη διόγκωση των μαλακών ιστών των τελικών φαλάγγων ενός ή περισσότερων δακτύλων των χεριών ή και των ποδιών, με συνακόλουθη απώλεια της φυσιολογικής γωνίας μεταξύ της επιφάνειας και της κοίτης του όνυχος.

Μπορεί να αναπτύσσεται προοδευτικά.

Αίτια αποτελούν οι κληρονομικοί παράγοντες, ο υπερθυρεοειδισμός, οι τοπικές αγγειακές ανωμαλίες, τα πνευμονικά νοσήματα, και κάποιες διαταραχές από το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα.

Συνδέεται στο 80% των περιπτώσεων με διαταραχές των θωρακικών οργάνων.

Ο ειδικός παθοφυσιολογικός μηχανισμός της πολυδακτυλίας παραμένει άγνωστος. Οι μεταβολές του μεγέθους και της διαμόρφωσης των δακτύλων είναι αποτέλεσμα μεταβολών της κοίτης του όνυχα.

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα, το ιστορικό του ασθενούς και τα ευρήματα από τις απεικονιστικές και ιστολογικές εξετάσεις.

Πηγές

Sarkar M, Mahesh DM, Madabhavi I. Digital clubbing. Lung India. 2012;29:354-362.
Vandemergel X, Renneboog B. Prevalence, aetiologies and significance of clubbing in a department of general internal medicine”. Eur. J. Intern. Med. 2008;19:325–329.
Sridhar KS, Lobo CF, Altman RD. Digital clubbing and lung cancer .Chest 1998;114:1535–1537.
Wu JY, Shih JY. Leg pains, clubbing of digits and lung mass: what is your call? CMAJ. 2008;178:395-396.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.