Το γονίδιο του ανθρώπινου πλασμινογόνου εντοπίζεται στο 6ο χρωμόσωμα και κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που αποτελείται από 810 αμινοξέα και έχει μοριακό βάρος 91 kDa.
Το πλασμινογόνο είναι ένα ένζυμο που κυκλοφορεί στο πλάσμα σε ανενεργό μορφή και μετατρέπεται σε πλασμίνη (ενεργός μορφή) με την παρέμβαση του ιστικού ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (tPA).
Εκτός από το ήπαρ, το πλασμινογόνο παράγεται στους όρχεις και στα κύτταρα της επιδερμίδας .
Οι ενεργοποιητές του πλασμινογόνου είναι o ιστικός ενεργοποιητής , η ουροκινάση, οι βακτηριακοί ενεργοποιητές και οι πλασματικοί ενεργοποιητές.
Οι αναστολείς της ενεργοποίησης του πλασμινογόνου είναι ο αδρανοποιητής-1 και ο αδρανοποιητής-2 του πλασμινογόνου, η θρομβοσπονδίνη, ο αναστολέας της ινωδόλυσης μέσω ενεργοποίησης της θρομβίνης.
Στον προσδιορισμό του περιλαμβάνεται ο έλεγχος της δραστικότητας και της συγκέντρωσης στο πλάσμα. Χαμηλά επίπεδα δραστικότητας του πλασμινογόνου μπορεί να οφείλονται σε ποσοτική έλλειψη ή ποιοτική διαταραχή του μορίου και αποτελούν παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση θρόμβωσης.
Αύξηση του πλασμινογόνου παρατηρείται σε στρες, σε συγγενής ανωμαλία στην απελευθέρωση των αναστολέων πλασμινογόνου, σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, λοίμωξη, κακοήθεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, στην κύηση και σε φάρμακα και μείωση σε κίρρωση, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, ινωδόλυση, νόσος υαλωειδούς μεμβράνης, επίκτητη υποϊνωδογοναιμία, ηπατική νόσο, νέφρωση, θρόμβωση.
Πηγές
http://www.mednet.gr/eeeaa/pdf/2011-03-07.pdf
Andreasen PA, Georg B, Lund LR, Riccio A, Stacey SN (1990): Plasminogen activator inhibitors: hormonally regulated serpins. Mol. Cell Endocrinol.
Saksela O, Vihko KK (1986): Local synthesis of plasminogen by the seminiferous tubules of the testis. FEBS Lett.
Isseroff RR, Rifkin DB (1983): Plasminogen is present in the basal layer of the epidermis. J. Invest. Dermatol.