Περιφερική Aρτηριοπάθεια

Περιφερική αρτηριοπάθεια ονομάζεται η απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα σημεία του σώματος όπως είναι τα πόδια, τα χέρια, η κοιλιακή αορτή, οι λαγόνιες, οι μηριαίες, η ιγνυακή και οι κνημιαίες αρτηρίες.

Κυριότερη αιτία είναι η αρτηριοσκλήρυνση, που οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα, ενώ ως δεύτερος παράγοντας πρόκλησης της περιφερικής αρτηριοπάθειας, θεωρείται ο σακχαρώδης διαβήτης, μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το 6 με 8% του πληθυσμού της χώρας μας. Η Περιφερική αρτηριοπάθεια είναι πολύ συχνότερη σε καπνιστές, υπερτασικούς, ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη και παχύσαρκους.

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στα κάτω μέλη (γάμπες, μηροί, γλουτοί ή πέλματα) που συμβαίνει μόνο όταν βαδίζετε, ενώ εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά αφού σταματήσετε και ξεκουραστείτε. Μπορεί να μην αισθάνεστε ακριβώς πόνο, αλλά σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία στο μέλος.

Σοβαρότερη κατάσταση που οφείλεται σε αυτό το νόσημα είναι η ισχαιμία, δηλαδή όταν η ροή του αίματος στους ιστούς των κάτω μελών είναι τόσο μειωμένη ώστε δεν επαρκεί ούτε κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής τους. Στην κατάσταση αυτή εκτός από πόνο στο περπάτημα μπορεί να έχετε σοβαρό πόνο στην άκρη του ποδιού και τα δάκτυλα ακόμη και σε ακινησία. Η κρίσιμη ισχαιμία απειλεί τη βιωσιμότητα του μέλους. Αν η κυκλοφορία δε βελτιωθεί, είναι πολύ πιθανό οι πληγές να εξελιχθούν σε νέκρωση των ιστών (που ονομάζεται γάγγραινα).

Διάγνωση

  • Μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη πίεσης
  • Εξετάσεις αίματος περιλαμβανομένης της χοληστερόλης ή άλλων δεικτών αρτηριοπάθειας
  • Υπερηχογράφημα έγχρωμης ροής (triplex)
  • Ψηφιακή αγγειογραφία κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών και αρτηριών κάτω μελών.
  • Αξονική αγγειογραφία
  • Μαγνητική αγγειογραφία

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.