Παθήσεις της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Η κροταφογναθική άρθρωση συνδέει το οστό της άνω γνάθου με το αντίστοιχο της κάτω γνάθου, εξυπηρετώντας πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού.

Οι παθήσεις της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις καταστάσεις που επηρεάζουν την φυσιολογική ανατομία και λειτουργία της άρθρωσης. Οι λειτουργικές διαταραχές του Στοματογναθικού Συστήματος συνήθως οφείλονται στο συνδυασμό πολλών παραγόντων και τις περισσότερες φορές τα αίτια εμφάνισης τους δεν είναι εύκολα διακριτά

Οι παθήσεις της κροταφογναθικής διάρθωσης είναι: οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα, η πίεση, η κακή σύγκλειση και η κακή εφαρμογή οδοντικών συσκευών, κατάγματα, έγγλειστα δόντια, κακή στάση κεφαλής, βρουξισμός, εξαρθώσεις, κακές συνήθειες μάσησης.

Ο πόνος και η ευαισθησία της γνάθου, ο πονοκέφαλος και η ωταλγία και η δυσκαταποσία είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.

Η απεικόνιση της κροταφογναθικής διάρθρωσης αποτελεί σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο, όταν η κλινική εξέταση δεικνύει κάποιο παθολογικό πρόβλημα στην αντίστοιχη περιοχή. Στη διαφορική διάγνωση των παθήσεων της, πάντα πρέπει να συνυπολογίζονται το ιστορικό του ασθενούς, η κλινική εξέταση και η ακτινογραφική απεικόνιση.

Οι ακτινογραφίες της ΚΓΔ διακρίνονται στην διακρανιακή προβολή, στην πανοραμική ακτινογραφία, στην συμβατική τομογραφία, στην αρθρογραφία και στις εξειδικευμένες τεχνικές στις οποίες ανήκουν η αξονική, η οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

Πηγές

Beuscher JJ. Temporomandibular joint disorders. Am Fam Physician. 2007;76(10):1477

Αγγελόπουλος Α., Σπυρόπουλος Ν., Τσιχλάκης Κ.: Σύγχρονη στοματική και γναθοπροσωπική διαγνωστική και ακτινολογία. 3η Έκδοση. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, 2001.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.