Παθήσεις Θυροειδούς στα παιδιά.

 

Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα στα παιδιά:

  • Υπερθυρεοειδισμός

    Μία από τις κυριότερες μορφές του είναι η νόσος του Graves. Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού παράγει αντισώματα τα οποία λανθασμένα επιτίθενται στο θυρεοειδή. Τα αντισώματα διεγείρουν τον υποδοχέα της TSH, αυξάνουν, δηλαδή, τη θυρεοειδική λειτουργία, με αποτέλεσμα να παράγονται μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

    Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, στην παιδική ηλικία, είναι, κυρίως, αυπνία, υπερκινητικότητα, ανησυχία, χαμηλή σχολική επίδοση, ταχυκαρδία, απώλεια βάρους, μυϊκή αδυναμία και διάρροια.

  • Υποθυρεοειδισμός

    Η συχνότερη αιτία  υποθυρεοειδισμού είναι η Νόσος Hashimoto, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ‘επιτίθεται’ στο θυρεοειδή αδένα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η παρουσία των αντισωμάτων μειώνει τη θυρεοειδική λειτουργία, με αποτέλεσμα να παράγεται μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.

    Άλλη συνήθης αιτία υποθυρεοειδισμού στα παιδιά είναι η παρουσία ενός δομικά μικρότερου σε μέγεθος θυρεοειδούς, που ανεπαρκεί να παράξει την ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών, που χρειάζεται ο οργανισμός.

    Ο σοβαρός συγγενής υποθυρεοειδισμός προβάλλει, ήδη, από τη γέννηση, με παρατεταμένο ίκτερο, έντονη υποτονία, βραχνό κλάμα, δυσκολία στη σίτιση, μεγάλη πρόσθια πηγή, ομφαλοκήλη, μακρογλωσσία, μυξοίδημα  και χρήζει επείγουσας θεραπείας, καθώς ακόμα και μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νοητική υστέρηση.

    Αργότερα, τα συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης, η καθυστερημένη οστική ωρίμανση, η καθυστέρηση ήβης, η βρογχοκήλη, το αίσθημα κόπωσης, η μειωμένη όρεξη, η έντονη δυσκοιλιότητα, και ενδεχομένως μαθησιακές δυσκολίες.

  • Όζοι του Θυρεοειδούς

    Ο θυρεοειδής μπορεί να αναπτύξει έναν ή περισσότερους  όζους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όζοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα.  Χρειάζονται, όμως, υπερηχογραφική παρακολούθηση.

  • Καρκίνος του Θυρεοειδούς

    Είναι η πιο συχνή ενδοκρινική κακοήθεια στα παιδιά. Συνηθέστερη μορφή είναι το θηλώδες καρκίνωμα, σπανιότερη το θυλακιώδες, ενώ το μυελοειδές ανευρίσκεται, συνήθως, σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.

Η αξιολόγησή της θυρεοειδικής λειτουργίας γίνεται με αιματολογική εξέταση, όπου ανιχνεύονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών καθώς και η παρουσία αυτοαντισωμάτων και με υπέρηχο.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.