Παράγοντας XII (Hageman)

Σε βλάβη των ιστών ή τραυματισμό στα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια συσσωρεύονται στην περιοχή του τραυματισμού και απελευθερώνουν παράγοντες που ξεκινούν τη διαδικασία της πήξης (αιμόσταση).

Ο προσδιορισμός της δράσης των παραγόντων πήξης διενεργείται για να καθορισθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε συγγενής ή επίκτητη ανεπάρκεια του κάθε παράγοντα πήξης.

Ο έλεγχος του παράγοντα XII της πήξης χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ανεπάρκειας του καθώς και για τον προσδιορισμός της αιτίας του παρατεταμένου χρόνου ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης.

Ο παράγοντας XII συντίθεται στο ήπαρ και είναι ένα συστατικό του συστήματος ενεργοποίησης καθώς εμπλέκεται τόσο στην ενδογενή οδό όσο και στο ινωδολυτικό σύστημα.

Η κληρονομική έλλειψη του FXIΙ διαγιγνώσκεται συνήθως τυχαία και είναι αποδεκτό ότι ακόμα και η σοβαρή έλλειψη του δεν σχετίζεται με κλινική τάση για αιμορραγία. Οι ομοζυγώτες με συγγενή ανεπάρκεια εμφανίζουν επίπεδα δραστικότητας FXIΙ ≤20%, ενώ στους ετεροζυγώτες τα επίπεδα δραστικότητας κυμαίνονται μεταξύ 20-50%.

Ο έλεγχος του παράγοντα XII της πήξης πραγματοποιείται με τη λήψη αίματος.

Πρέπει να αποφεύγεται η μόλυνση με ηπαρίνη κατά τη διάρκεια της συλλογής του δείγματος. Η αντιπηκτική αγωγή με ηπαρίνη, ιρουδίνη, ή argatroban μπορεί να επηρεάσει τις αναλύσεις, διότι ενεργούν ως “αναστολείς”, με αποτέλεσμα ψευδώς μειωμένα επίπεδα παράγοντα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.