Παγίδευση Ωλένιου Νεύρου

Το ωλένιο νεύρο αποτελεί έναν κλάδο του βραχιόνιου πλέγματος. Με τη βοήθεια του μέσου νεύρου, το ωλένιο νεύρο παρέχει αισθητικότητα στους καμπτήρες μύες των χεριών επιτρέποντας την κάμψη.

Η ωλένια νευροπάθεια λόγω παγίδευσης του ωλένιου νεύρου αποτελεί συχνά μία επώδυνη κατάσταση της εξωτερικής πλευράς του άνω άκρου και της άκρας χείρας κοντά στο μικρό δάκτυλο, που προκαλείται από πίεση του ωλένιου νεύρου στο άνω άκρο σας.

«Η Ωλένια νευρίτιδα ή παγίδευση του ωλένιου Νεύρου στον αγκώνα, το δεύτερο σε συχνότητα σύνδρομο παγίδευσης Νεύρου μετά τον Καρπιαίο Σωλήνα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει παράλυση των δακτύλων», αναφέρει οι ειδικοί.

 

Αίτια

Α. Οστικά

Συγγενούς κυρίως αιτιολογίας

Εκ γενετής παραμόρφωση βλαισού αγκώνος (κλίση του αντιβραχίου προς τα έξω σε σχέση με το βραχιόνιο) και εξοστώσεις.

Τραυματικής αιτιολογίας

Επιπλοκές κακώσεων μετά από παλαιά κατάγματα ή εξαρθρήματα της περιοχής αγκώνος, με παραμόρφωση του αγκώνος σε βλαισότητα.

Μετατραυματική αρθρίτιδα με δημιουργία οστεοφύτων, τα οποία προκαλούν τριβή του ωλένιου νεύρου στην περιοχή της ωλένιας αύλακας.

Β. Μαλακά μόρια

  • Η συχνότερη αιτία της ωλένιας νευρίτιδας είναι η παγίδευση του ωλενίου νεύρου εντός των μυϊκών μαζών των καμπτήρων μυών, όταν αυξάνεται ο όγκος τους λόγω υπερλειτουργίας.
  • Ύπαρξη υπεράριθμου επιτροχιλιοαγκωνιαίου μυός: Είναι ένας μικρός μυς, ο οποίος τοπογραφικά εκτείνεται εγκάρσια από την παρατροχίλια απόφυση μέχρι το ωλέκρανο, πιστεύεται ότι αποτελεί έναν επικουρικό εκτείνοντα μυ, του αγκώνα, ο οποίος υπερτρέφεται  ιδιαίτερα στους χειρωνάκτες και αποτελεί έναν ακόμη παθογενετικό αιτιολογικό παράγοντα πρόκλησης ωλένιας νευρίτιδας.
  • Επίσης παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, πίεση του ωλένιου νεύρου από ινώδη ταινία του ωλενίου καμπτήρος μυός του καρπού.
  • Μετά από συνδεσμικές βλάβες της περιοχής αγκώνος με συνοδό αστάθεια του αγκώνος. Ανάπτυξη ουλώδους συνδετικού ιστού και ρίκνωσης του δέρματος, στην έσω πλάγια πλευρά του αγκώνος ως επιπλοκή, μετά από επούλωση εγκαυμάτων.
  • Συσσώρευση υγρού ενδαρθρικά στον αγκώνα ή ως ορογονοθυλακίτιδα επί εδάφους μετατραυματικής ή συστηματικής αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσει συμπίεση στο νεύρο.

Γ. Όγκοι

Σπανιότερα αίτια πίεσης του νεύρου μπορεί είναι, η ύπαρξη διαφόρων καλοηθών όγκων μαλακών μορίων, όπως γάγγλια, λιπώματα στην περιοχή της ωλένιας αύλακας, καθώς και όγκοι του ωλένιου νεύρου (νευρινώματα).

Δ. Αγγειακές βλάβες, θρόμβωση ή ψευδοανεύρυσμα της ωλένιας αρτηρίας παρατηρούνται μετά από χρόνια καταπόνηση λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων (βαριά χειρωνακτική εργασία).

 

Συμπτώματα παγίδευσης ωλένιου νεύρου

  • Αδυναμία ή ευαισθησία στην άκρα χείρα
  • Μυρμήγκιασμα της παλάμης και του τέταρτου και πέμπτου δακτύλο
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Ευαισθησία του αγκώνων

 

Διάγνωση

Γίνεται με μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση, στην οποία ο ιατρός θα σας ρωτήσει να κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις με τα χέρια σας, έτσι ώστε να διαπιστώσει, εάν η παγίδευση του ωλένιου νεύρου εξηγεί τον πόνο σας συνοδευτικά με ακτινογραφίες και νευροφυσιολογικές εξετάσεις για τη μελέτη αγωγιμότητας των νεύρων στα χέρια και τους καρπούς.

 

Πηγές

Guardia, Charles. “Ulnar Neuropathy”. Medscape. Retrieved 4 May 2014.

Cutts, S. (2007) “Cubital tunnel syndrome”. Postgraduate Medical Journal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.