ΟΞΕΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Eίναι μια σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος.

Αίτια της οξείας παγκρεατίτιδας αποτελούν, οι ανατομικές ανωμαλίες του οργάνου, οι χολόλιθοι, το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος, ο αλκοολισμός, η υπερλιπιδαιμία, ο υπερπαραθυροειδισμός, η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, οι ιογενείς λοιμώξεις, ο τραυματισμός του οργάνου.

Το κύριο βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άνω κοιλιά, εντοπιζόμενος στο επιγάστριο με αντανάκλαση στην οσφύ και επεκτεινόμενος και στα αριστερά.

Μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός, έμετοι, ίκτερος

Η διάγνωση γίνεται κλινικά και με αξονική τομογραφία.

Στα εργαστηριακά ευρήματα επισημαίνονται η υψηλή τιμή της αμυλάσης ορού και ούρων, η αυξημένη τιμή της λιπάσης, η αυξημένες τιμές TKE, CRP, GlU, LDH, ALT, γ-GT, έμμεσης χολερθρίνης, προκαλσιτονίνης.

Πηγές

Ρωμανίδης K, Μηνόπουλος Γ, Λυραντζόπουλος Ν. Οξεία παγκρεατίτιδα: σύγχρονες αντιλήψεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση. In: Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Χειρουργικής Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας 2001:305-35

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.