Ουρολιθίαση

Ουρολιθίαση είναι η δημιουργία λίθων στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος και ανάλογα με την εντόπιση, έχουμε λιθίαση των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Τα συμπτώματα της ουρολιθίασης εξαρτώνται από την εντόπιση του λίθου. Το κυρίαρχο και προφανέστερο σύμπτωμα της, είναι ο κωλικός του νεφρού.

∆ιάφορες µελέτες έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα πως η ουρολιθίαση συνοδεύεται µε πολυγονιδιακό ελάττωµα και µερική διείσδυση. Οι δε, οικογενειακές συνήθειες διατροφής παίζουν σηµαντικό ρόλο στην αιτιολογία της ουρολιθίασης. Η παχυσαρκία, επιπλέον, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της λιθίασης

Στις γυναίκες είναι πιο συχνή η νεφρολιθίαση που προκαλείται από χρόνιες ουρολοιµώξεις, κυστινουρία και υπερπαραθυρεοειδισµό ενώ η µεγαλύτερη επίπτωση στους άνδρες, αποδίδεται στα αυξηµένα επίπεδα τεστοστερόνης του ορού, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσµα αυξηµένη παραγωγή ενδογενών οξαλικών από το ήπαρ.

Επίση, στη βιβλιογραφία, υποστηρίζεται ότι η αυξηµένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί αυξηµένη παραγωγή 1,25-διυδροξυβιταµίνης D και αυξηµένη έκκριση ασβεστίου στα ούρα. Αυτό ίσως είναι η αιτία αυξηµένης συχνότητας ουρολιθίασης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών µηνών.

Για τη διάγνωση της ουρολιθίασης, το υπερηχογράφημα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως αρχική εξέταση. Λεπτομερέστερη απεικόνιση παρέχεται από την ενδοφλέβια πυελογραφία και την αξονική τομογραφία.

Η αξονική τομογραφία χωρίς την χρήση σκιαγραφικού αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο απεικόνισης.

Oι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την γενική και καλλιέργεια ούρων, την γενική αίματος, τη μέτρηση ουρίας , κρεατινίνης, ουρικού οξέος, καλίου, νατρίου, ασβεστίου, CRP, χρόνοι πήξης (PT ApTt,INR).

Πηγές

 

The first kidney stone and asymptomatic nephrolithiasis — Up to Date Vol. 13

The management of stone disease — BJU International (2002), 89 (Suppl. 1), 62-68

Λιθίαση του ουροποιητικού — Αθ. Ν. Κωστακόπουλος

The association of androgen- and oestrogen- receptor gene polymorphisms with urolithiasis in men — BJU International (2001), 88, 432-436

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.