Ωτοσκλήρυνση

Η ωτοσκλήρυνση είναι µια ασθένεια του οστού του έσω αυτιού, η οποία προκαλείται από μη φυσιολογικό σχηματισμό οστού γύρω από την βάση του αναβολέα.

Τα αίτια της ωτοσκλήρυνσης, φαίνεται να σχετίζονται µε κληρονοµικούς παράγοντες. Πρόκειται για κληρονομική νόσο μεταβιβαζόμενη κατά τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα με μεταβλητή διεισδυτικότητα.

Μια άλλη θεωρία αποδίδει την ωτοσκλήρυνση σε επιμένουσα φλεγμονή του οστού, που κατάγεται από την ωτική κάψα, οφειλόμενη στον ιό της ιλαράς και μια τρίτη θεωρία πιστεύει ότι αποτελεί έκφραση χημικής αυτοανοσίας του τύπου ΙΙ κολλαγόνου.

Το συχνότερο σύµπτωµα είναι η απώλεια ακοής. Έκτος από αυτό, ορισµένα άτοµα µπορεί να αισθανθούν εµβοή και ίλιγγο.

Πηγές

Δανιηλίδης Ι. Κλινική ωτορινολαρυγγολογία και στοιχεία χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου. University Studio Press. Θεσσαλονίκη, 2002.

Χριστοδούλου Π. Πρακτική Ακοολογία. Ηράκλειο, 2000.

Karosi T, et al. Otosclerosis: an autoimmune disease? Autoimmunity reviews 2009; 9: 95-101.

Manolidis S, Alford RL, Smith RJ, et al. Do the genes that cause otosclerosis reduce susceptibility to otitis media? Otology & neurotology: official publication of the American Otological Society, American Neurotology Society [and] European Academy of Otology and Neurotology 2003; 24: 868-871.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.