Ωτίτιδα

Η πιο κοινή είναι η μέση ωτίτιδα που είναι η λοίμωξη του μέσου ωτός. Οτιδήποτε προκαλεί οίδημα ή απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, προκαλεί τη συσσώρευση περισσότερου υγρού στο μέσο ους, πίσω από το τύμπανο.

Εκδηλώνονται πιο συχνά το χειμώνα και « προτιμούν» τα παιδιά, γιατί:

Κατά τη βρεφική ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Μέχρι την ηλικία περίπου των 5 ετών, τα παιδιά έχουν πολύ μικρή ευσταχιανή σάλπιγγα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη σε ιούς και μικρόβια και να φράζει πιο εύκολα. 
Η παρουσία υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και αμυγδαλών μετά την ηλικία των 3 ετών, που βρίσκονται πολύ κοντά στην ευσταχιανή σάλπιγγα, ευνοούν τη μόλυνση του μέσου αυτιού. 

 

Διακρίνονται:

Οξείες πυώδεις ωτίτιδες στις οποίες ο βλεννογόνος του έσω αυτιού εκκρίνει πύον. Ο ασθενής νιώθει συνεχή οξύ πόνο, παροδικό περιορισμό της ακοής και, στις περιπτώσεις που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η λοί­μωξη με την κατάλληλη αντιβίωση, μπορεί το πύον να «σπάσει» το τύμπανο (ρήξη). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πύον μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στον εγκέφαλο και να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα (μαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα).


Εκκριτικές ωτίτιδες 
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πυώδεις ωτίτιδες αντιμετωπίζονται ριζικά. Όμως, ορισμένες φορές, η αγωγή «καταφέρνει» μεν να απομακρύνει το πύον, αλλά τα αυτιά συνεχίζουν να εκκρίνουν υγρό, οπότε η ωτίτιδα αποκτά χρόνιο χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται «εκκριτική». Αυτός ο τύπος ωτίτιδας εμφανίζεται πολύ συχνά στα παιδιά, χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί οξεία πυώδης ωτίτιδα. Οφείλεται κυρίως σε ιούς και σπανιότερα στα μικρόβια του αιμόφιλου και του πνευμονιόκοκκου.

 

Τα αίτια αυτά περιλαμβάνουν:

-Αλλεργίες
-Κρυολόγημα και παραρρινοκολπίτιδες
-Υπερβολική παραγωγή βλέννας και σίελου κατά την ανατολή των δοντιών
-Μολυσμένα ή υπερπλασμένα αδενοειδή

 

Παράγοντες κινδύνου

-Οι παιδικοί σταθμοί (ειδικά αυτοί με πολλά παιδιά)
-Μεταβολές υψόμετρου ή κλίματος
-Χαμηλή θερμοκρασία
-Γενετικοί παράγοντες (ευαισθησία σε λοίμωξη που υπάρχει σε οικογένειες)
-Η απουσία θηλασμού
-Η χρήση πιπίλας
μπορεί να φταίει για τις επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες στα μικρά παιδιά, όπως υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Οι ερευνητές, μετά από πενταετή μελέτη σε δείγμα 500 παιδιών, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενης λοίμωξης στα αυτιά ήταν σχεδόν διπλάσιος για τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν πιπίλα, ίσως επειδή συνεχής χρήση της επιτρέπει στα βακτήρια να μετοικήσουν ευκολότερα από τις εκκρίσεις της μύτης στο μέσο αυτί.
-Πρόσφατη ωτίτιδα
-Πρόσφατη νόσος οποιουδήποτε τύπου (μειώνει την αντίσταση του σώματος στις λοιμώξεις)

 

Συμπτώματα

Στα βρέφη, το πιο εμφανές σημάδι είναι η ευερεθιστότητα και το κλάμα που δεν σταματά. Πολλά βρέφη και παιδιά αναπτύσσουν πυρετό ή έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν..

Τα συμπτώματα σε μεγαλύτερα παιδιά και ενηλίκους περιλαμβάνουν:
-Πόνο και αίσθηση πληρότητας στο αυτί
-Εμετό
-Διάρροια
-Απώλεια ακοής στο επηρεασμένο αυτί
-Γενική αδιαθεσία

 

Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Ο γιατρός θα εκτελέσει μια κλινική εξέταση. Αυτή θα περιλαμβάνει εξέταση του λαιμού, των κόλπων, της κεφαλής, του φάρυγγα, των πνευμόνων και των αυτιών. Ο γιατρός κοιτάζει το εσωτερικό των αυτιών χρησιμοποιώντας ένα όργανο που καλείται ωτοσκόπιο. Εάν υπάρχει λοίμωξη, μπορεί να υπάρχουν περιοχές θολότητας ή ερυθρότητας, ή μπορεί να υπάρχουν φυσαλίδες αέρα ή υγρό πίσω από το τύμπανο. Το υγρό μπορεί να είναι αιματηρό ή να περιέχει πύο. Ο γιατρός θα κοιτάξει επίσης για σημεία διάτρησης του τυμπάνου.

Μια ακοολογική δοκιμασία μπορεί να συστηθεί εάν υπάρχει ιστορικό έμμονων (χρόνιων και υποτροπιαζόντων) ωτίτιδων.

 

Αντιμετώπιση

Κάποιες ωτίτιδες θα λυθούν αυθόρμητα χωρίς αντιβιοτικά. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται, προγραμματίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας .

Ένας ιός ή βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ωτίτιδες. Τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν μια λοίμωξη που οφείλεται σε ιό.

Ο γιατρός θα δώσει αντιβίωση εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Εάν μια λοίμωξη δεν λυθεί με τη συνήθη συντηρητική θεραπεία, ή εάν ένα παιδί έχει πολλές ωτίτιδες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τοποθέτηση σωληνίσκων τυμπανοστομίας.

 

Πρόγνωση

Οι ωτίτδες μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά μπορεί να εμφανιστούν ξανά στο μέλλον. Μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επώδυνες. Εάν χορηγηθούν αντιβιοτικά σε εσάς ή το παιδί σας, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε την αγωγή όπως σας χορηγήθηκε.

Πιθανές Επιπλοκές

Γενικά, μια ωτίτιδα είναι μια απλή, μη ανησυχητική κατάσταση, χωρίς επιπλοκές. Τα περισσότερα παιδιά θα έχουν μια μικρή, προσωρινή απώλεια της ακοής στη διάρκεια και αμέσως μετά από μια ωτίτιδα. Αυτή οφείλετε στο υγρό που παραμένει στο αυτί.

Υγρό μπορεί να παραμείνει πίσω από το τύμπανο ακόμα και μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Άλλες πιθανές επιπλοκές από τη μέση ωτίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Ρήξη ή διάτρηση τυμπάνου

  • Χρόνιες, υποτροπιάζουσες ωτίτιδες

  • Μεγέθυνση αδενοειδών ή αμυγδαλών

  • Μηνιγγίτιδα

  • Δημιουργία ενός αποστήματος ή κύστης (καλείται χολοστεάτωμα) εξαιτίας χρόνιας, υποτροπιάζουσας ωτίτιδας

  • Καθυστέρηση της ομιλίας και της γλώσσας σε ένα παιδί που υποφέρει από εμμένουσα απώλεια της ακοής εξαιτίας πολλαπλών, υποτροπιαζουσών ωτίτιδων.

Τέλος να αναφέρουμε πως πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στις αιτίες και να βρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της ωτίτιδας στα παιδιά.  
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των επιστημονικών επιθεωρήσεων 
«The Lancet» και «British Medical Journal», ένα νέο εμβόλιο που δοκίμασαν σε 4.968 βρέφη ηλικίας 3, 4, 5 και 12-15 μηνών ερευνητές του Πανεπιστημίου Defence της Τσε­χίας μπορεί να προσφέρει ανοσία κατά της οξείας μέσης ωτίτιδας μικροβιακής αιτιολογίας, μειώνοντας τη συχνότητα της λοίμωξης μέχρι την ηλικία των 2 ετών κατά 33,6%. 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.