Οστεοποντίνη

Είναι μη κολλαγονούχα ουσία της θεμέλιας ουσίας, μια φωσφορυλιωμένη γλυκοπρωτεΐνη.

Έχει εντοπιστεί σε όλα τα υγρά του σώματος, ως ακινητοποιημένο εξωκυττάριο μόριο σε ποικίλους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, αλλά και ως πρωτεΐνη – δομικό συστατικό των επιμεταλλωμένων ιστών.

Η ίδια παίζει ρόλο στην ομοιοστασία του οστικού μεταβολισμού και περιλαμβάνει την αναστολή εναπόθεσης ασβεστίου στην κυτταρικά επαγόμενη ανοσιακή απάντηση.

Επίσης συμμετέχει στην επιδιόρθωση της ιστικής βλάβης στη διάρκεια φλεγμονωδών διεργασιών, στην αγγειογένεση, στην επαναστένωση των στεφανιαίων αγγείων, στην επιβίωση των κυττάρων σε ιστική βλάβη και στη βιολογία του καρκίνου.

Πηγές

Wai P.Y.; Kuo P.C. “Osteopontin: regulation in tumor metastasis”. Cancer Metastasis Rev 2008:27:103-118.

Giacopelli F.; Marciano R.; Pistorio A., et al. “Polymorphisms in the osteopontin promoter affect its transcriptional activity”. Physiol Genomics 2004:20:87-96.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.