Ωοθηκικές ορμόνες

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα ρυθμίζεται από την αλληλεπίδραση ορμονών μεταξύ του υποθάλαμου, της υπόφυσης και των ωοθηκών.

Οι ωοθήκες της ενήλικης γυναίκας, παράγουν τρείς ομάδες στεροειδών ορμονών: την προγεστερόνη , την οιστραδιόλη  και την ανδροστενδιόνη.

Οι παραγόμενες ορμόνες των ωοθηκών, για την σύνθεσή τους απαιτούν την παρουσία, των υποφυσιακών ορμονών FSH & LH.

Η FSH, δρα σε ουσίες-υποδοχείς οι οποίες βρίσκονται στα κοκκιώδη κύτταρα, ενώ η LH, δρα σε ουσίες-υποδοχείς οι οποίες βρίσκονται στα κύτταρα της θήκης.

Δυο πεπτίδια η ανασταλτίνη και η ρελαξίνη εισέρχονται στην κυκλοφορία και ασκούν ενδοκρινική δράση.

Η ρελαξίνη δρά στον τοκετό και η ανασταλτίνη που αναστέλει την έκκρισης της FSH.

Αλλοι παράγοντες που εκκρίνονται από την ωοθήκη περιλαμβάνουν τους ινσουλινόμορφους αυξητικούς παράγοντες IGF (IGF1,IGF2), την οικογένεια του μετατρεπτικού αυξητικού παράγοντα (TGF), και την οικογένεια του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF).

Η ακτιβίνη αποτελεί μέλος της οικογένειας των TGF και αυξάνει την έκφραση του γονιδίου του υποδοχέα της FSH.

Μία άλλη ορμόνη η οποία εκκρίνεται από το ωοθυλάκιο είναι η αντι mullerian ορμόνη που λειτουργεί ως δείκτης της εφεδρείας των ωοθυλακίων.

Πηγές

H. Maurice Goodman: Hormonal control of reproduction in the female: The menstrual cycle:in Basic Medical Endocrinology, 2009

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.