Ο ανθρώπινος Τ-λεμφοτρόπος ιός

Ο ιός λευχαιμίας Τ-κυττάρων ανθρώπων (HTLV) είναι RNA εξωγενής ρετροϊός, τύπου C, ογκογόνος, λεμφοτρόπος και νευροτρόπος.

Τα στελέχη που έχουν μελετηθεί είναι είναι τύπου I (HTLVI) και τύπου II (HTLVII), τα οποία αποτελούν ξεχωριστούς ρετροϊούς που
μολύνουν τον άνθρωπο στοχεύοντας στα Τ-λεμφοκύτταρα.

Η γενετική διαφοροποίηση τους εμφανίζεται κυρίως στο γονίδιο env, το οποίο καθορίζει τους υπότυπους του HTLV.

Ο HTLV I προκαλεί Τ-λεμφοκυτταρική λευχαιμία ενηλίκων και μυελοπάθεια/τροπική σπαστική παραπάρεση.
Συνήθως, υπάρχει μια περίοδο 2 με 5 δεκαετιών μετά την μόλυνση πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Άλλα νοσήματα που μπορεί να προκληθούν από HTLV I είναι η πνευμονική κυψελίτιδα, ουρηθρίτιδα, λεμφαδενίτιδες, πολυμυοσίτιδα, αρθρίτιδα, σάρκωμα Kaposi, ραγοειδίτιδα και σπογγοειδή μυκητίαση, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, σύνδρομο Sjögren, πολυνευροπάθειες και άλλα.

Ο HTLV II είναι λιγότερο παθογόνος από τον HTLVI, και  έχει συνδεθεί με νευρολογική ασθένεια παρόμοια με την HAM/TSP και χρόνια φλεγμονώδη αρθροπάθεια.

Επίσης, θεωρείται υπεύθυνος για πνευμονοπάθειες, δερματίτιδες, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Τόσο ο HTLV-1 όσο και ο HTLV-2 μπορούν  να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή, με την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, με μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος.

Η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι των ανθρώπινων Τ-λεμφοτρόπων ιών τύπου 1 και τύπου 2 χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της λοίμωξης.

Πηγές

Poiesz BJ, Ruscetti FW, Gazdar AF, Bunn PA, Minna JD and Gallo RC. Detection and isolation of type C retrovirus particles from fresh
and cultured lymphocytes of a patient with cutaneous T-cell lymphoma. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 77:7415-7419, 1980

Proietti FA, Carneiro-Proietti AB, Catalan-Soares BC, et al. Global epidemiology of HTLV-I infection and associated diseases.
Oncogene 2005; 24(39):6058-6068

E. L. Murphy , B. Hanchard , J. P. Figueroa et al. Modelling the risk of about T-cell leukemia/lymphoma in persons infected with human
T-lymphotropic virus type I Int J Cancer 1989, 43: 250-253

Araujo, A. and Hall, W.W. (2004), Human T‐lymphotropic virus type II and neurological disease. Ann Neurol., 56: 10-19.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.