Νευροδιαβιβαστές

Είναι βιοχηµικές ενώσεις που απελευθερώνονται από ένα νευρώνα.

Συμμετέχουν στην αλληλεπίδραση των νευρώνων, είναι χημικοί σηματοδότες και διακρίνονται σε διεγετρικούς, ανασταλτικούς και μικτούς.

Οι κλασσικοί νευροδιαβιβαστές είναι οι ουσίες: Ακετυλοχολίνη, κατεχολαµίνες, σεροτονίνη, και τα αµινοξέα γλουταµικό οξύ και GABA.

Οι νευροδιαβιβαστές αποθηκεύονται  σε κυστίδια στα τερµατικά του άξονα του νευρώνα που τους εκλύει.

Για την αποτελεσματική  έκλυση του νευροδιαβιβαστή, απαιτείται η έκλυση δυναµικού ενεργείας από το προσυναπτικό κύτταρο.

Ο νευροδιαβιβαστής όταν διαχέεται στο εξωκυττάριο περιβάλλον προσδένεται στους υποδοχείς που βρίσκονται στη µεµβράνη του µετασυναπτικού νευρώνα. Oι υποδοχείς νευροδιαβιβαστών µπορεί να είναι δίαυλοι ιόντων, να προσδένονται σε G πρωτεΐνες,  να έχουν δράση κινάσης της τυροσίνης.

Η παρουσία και η δράση του νευροδιαβιβαστή στη σύναψη και στους υποδοχείς του µετασυναπτικού νευρώνα, είναι απαραίτητο  να περιορίζεται µόνο σε µερικά msec.

Oι νευροδιαβιβαστές εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος.

Πηγές

Dieterich DC, Hodas JJL, Gouzer G, Shadrin IY, Ngo JT, Triller A, Tirrell DA, Schuman EM (2010) In situ visualization and dynamics of newly synthesized proteins in rat hippocampal neurons. Nature Publishing Group 13:897–905.

Pereda AE (2014) Electrical synapses and their functional interactions with chemical synapses. Nat Rev Neurosci 15:250–263.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.