Νευρική Ανορεξία

Η Νευρική Ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή στην οποία οι ασθενείς εκδηλώνουν έμμονη ιδέα με το βάρος τους και καταβάλλονται από την συνεχή επιθυμία απώλειας αυτού.

Παρόλο που η νόσος σχετίζεται με διατροφικές διαταραχές, χαρακτηρίζεται ως μια ψυχογενής νόσος, καθώς οι ασθενείς εκουσίως περιορίζουν την πρόσληψη τροφής φοβούμενοι την αύξηση του βάρους τους.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές το ποια ακριβώς γονίδια εμπλέκονται, μπορεί να υπάρχουν γενετικές αλλαγές που κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στη νευρική ανορεξία. Επίσης, ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να αποτελούν αιτία της νευρικής ανορεξίας.

Χαρακτηριστικά Νευρικής Ανορεξίας

  • Μεγάλη απώλεια βάρους
  • Αμηνόρροια
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Αϋπνία
  • Ευερεθιστότητα
  • Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας
  • Ξηρότητα δέρματος
  • Στρεβλή εικόνα σώματος με την αίσθηση ότι υπάρχει περιττό λίπος

Η νευρική ανορεξία επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν όλων των οργάνων και ιστών του ανθρώπινου οργανισμού.

Προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, νεφρική ανεπάρκεια και σχηματισμό λίθων, αποδυνάμωση των μυών, κατάθλιψη και διαταραχές οστικού μεταβολισμού και πιο συγκεκριμένα οστεοπόρωση.

Με βάση τα διάφορα ερευνητικά ευρήματα, ένας φυσιολογικός έφηβος χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη οστικής παραγωγής, καθώς και οστικής απορρόφησης, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της εφηβείας του. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται υψηλό ρυθμό οστικής ανακατασκευής (bone turnover) και επομένως αυξανόμενη οστική πυκνότητα για το οστό (ΒΜD).

Αντίθετα, ένας έφηβος πάσχον από νευρική ανορεξία, χαρακτηρίζεται τόσο από χαμηλό δείκτη οστικής παραγωγής όσο και οστικής απορρόφησης με αποτέλεσμα διαταραχή του bone turnover και συγκεκριμένα μείωση αυτού οδηγώντας σε μείωση της οστικής πυκνότητας του οστού.

Ελαττωμένη οστική πυκνότητα παρατηρείται επίσης και στους ενήλικες πάσχοντες, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα διαδραματίζονται διαφορετικά. Καταγράφεται μείωση των δεικτών οστικής παραγωγής και αύξηση των δεικτών οστικής απορρόφησης, με τελικό αθροιστικό αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού ΒΜD.

Πηγές

Centre for Chronic Disease Prevention and Control, Health Canada using data from Hospital Morbidity file, Canadian Institute for Health Information.

National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders ten year study.

Riggs B. The mechanisms of estrogen regulation of bone resorption. J Clin Invest. 2000; 106:1203–4. Riggs BL, Khosla S, Melton LJ III. Sex Steroids and the Construction and Conservation of the Adult Skeleton. Endocr Rev. 2002; 23(3):279–302.

Elka Jacobson-Dickman & Madhusmita Misra. Skeletal abnormalities in anorexia nervosa. IBMS BoneKEy (2010) 7, 63–83 (2010).

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.