Νευροδερματίτιδα

Η Nευροδερματίτιδα είναι μία πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από χρόνια φαγούρα ή ερεθισμό.

Αναφέρεται ως χρόνιος απλός λειχήνας και εμφανίζεται με την μορφή μικρών, επίπεδων πλακών διαφόρων μεγεθών, διαμέτρου 2,5 έως 25 εκατοστά.

Οι πλάκες έχουν καθορισμένα όρια τα οποία έχουν λειχηνοποιηθεί.

Η νευροδερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική και δεν είναι απειλητική για την υγεία ωστόσο μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Τα αίτια της ασθένειας δεν είναι γνωστά.

Η νευροδερματίτιδα παρατηρείται περισσότερο στα παιδιά, ενώ αφορά και σημαντικό αριθμό ενηλίκων στην Ευρώπη. Προσβάλλει πάνω από το 10% των παιδιών και περίπου το 3% των ενηλίκων.

 

Συμπτώματα

Κνησμός

Ερυθρότητα, μικρά σημεία από παχύ, σκληρό δέρμα

Εκδορές και μόλυνση του δέρματος από βακτήρια ή μύκητες

Συνηθισμένα σημεία που εμφανίζεται είναι οι αγκώνες, η μέση, το έξω μέρος των πήχεων ή των βραχιόνων και το πίσω μέρος του λαιμού.

Η γενικευμένη νευροδερματίτιδα  προσβάλλει, συνήθως, μεγάλο μέρος του σώματος.

Στη δε, “χρόνια” νευροδερματίτιδα, μπορεί τα προσβαλλόμενα σημεία του δέρματος να χρωματιστούν καστανά.

 

Παράγοντες κινδύνου

-Περιβαλλοντικές επιδράσεις (μόλυνση της ατμόσφαιρας και ακραίες θερμοκρασίες, το τσίμπημα ενός κουνουπιού)

-Η ποιότητα του ρούχου (Ενα στενό ή μάλλινο ρούχο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πάθησης)

-Εποχικές συνθήκες όπως ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ή θερμός και ξηρός αέρας σε δωμάτια με θέρμανση

Αλλεργίες

-Άγχος, συναισθηματική αστάθεια

λλες παθήσεις του δέρματος (ξηρότητα, έκζεμα ή ψωρίαση)

 

 

Θεραπεία

Τα συμπτώματα μπορούν να κατασταλλούν αλλά όχι να αντιμετωπιστούν οριστικά, εξηγεί ο Στέφαν Μέλερ, δερματολόγος της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ντίσελντορφ. Όπως λέει, «βρίσκεται στα γονίδιά μας. Αυτήν την προδιάθεση δεν μπορούμε να την αλλάξουμε ούτε να τη θεραπεύσουμε».

Επιβλέποντας την συμπτωματολογία, χρειάζεται να σταματήσουμε το ξύσιμο του δέρματος που έχει φλεγμονή και να ελαχιστοποιήσουμε τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την επιδείνωση της πάθησης.

Αποφύγετε τα στενά, μάλλινα ρούχα και προτιμήστε τα βαμβακερά.

Τα αντιισταμινικά και τα αγχολυτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν μόνο αν ο γιατρός κρίνει ότι είναι απαραίτητα, ανάλογα με το κάθε περιστατικό και την κλινική εικόνα κάθε ασθενή.

Συνήθως συστήνονται αλοιφές με υδροκορτιζόνη, για να μειωθεί ο κνησμός και η φλεγμονή. Αν η φλεγμονή είναι πιο έντονη, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα πιο ισχυρό σκεύασμα κορτιζόνης.

Επιπλέον, οι παχιές πλάκες μπορούν να γίνουν πιο λεπτές με αλοιφές που περιέχουν πίσσα ή σαλικυλικό οξύ, που ανακουφίζουν και προκαλούν απολέπιση.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.