Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μία χρόνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.

H συχνότητα εμφάνισης της είναι 1 ανά 2.000 άτομα.

Τα συμπτώματα της ναρκοληψίας περιλαμβάνουν την υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS), την καταπληξία που χαρακτηρίζεται από ξαφνική απώλεια του μυϊκού τόνου που οδηγεί σε αισθήματα αδυναμίας και απώλεια του εκούσιου ελέγχου των μυών, την υπνική παράλυση, τον διαταραγμένο νυκτερινό ύπνο και τις ψευδαισθήσεις.

Η ναρκοληψία μπορεί να συνδέεται με κληρονομική οικογενειακή προδιάθεση, με βλάβες του εγκεφάλου ή και με νευρολογικές παθήσεις. Επίσης έχουν αναγνωρισθεί γονίδια που σχετίζονται έντονα με την πάθηση. Σε επιστημονικό πλαίσιο έχει ανακαλυφθεί ότι οι άνθρωποι και τα ζώα με ναρκοληψία παρουσιάζουν στον εγκέφαλο μια απώλεια ενός νευροπεπτιδίου που ονομάζεται υποκρετίνη ή ορεξίνη. Αυτή η ανεπάρκεια καθιστά ασαφή τα όρια μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, η οποία αποτελεί τη βάση σε πολλά από τα συμπτώματα της ναρκοληψίας.

Η διάγνωση της ναρκοληψίας γίνεται με τη φυσική εξέταση και τη μελέτη του ύπνου.

 

Πηγές

eclass.uoa.gr › modules ΟΡΕΞΙΝΗ_ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ%20pdf%20(1).pdf

http://www.hts.org.gr/assets/04%20Steiropoulos.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.