Πρόκειται για ομάδα φλεγμονών των σκελετικών μυών, για την αιτιολογία των οποίων φαίνεται να εμπλέκονται αυτοάνοσοι μηχανισμοί.
Η Mυοσίτιδα διακρίνεται σε Δερματομυοσίτιδα, Νεανική Δερματομυοσίτιδα, Μυοσίτιδα εγκλείστων σωματίων, Πολυμυοσίτιδα, Κυκλοτερής Μυοσίτιδα.
Η Δερματομυοσίτιδα παρουσιάζει δερματικό εξάνθημα, σκληρύνσεις κάτω από το δέρμα, μυική αδυναμία, δυσφαγία, δυσφωνία γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιομυοπάθειες, αρρυθμίες και κακοήθειες.
Η Νεανική Δερματομυοσίτιδα παρουσιάζεται σε παιδιά μικρότερα των 18 ετών, με εξανθήματα κοκκινωπά, ανομοιόμορφα σε βλέφαρα ή ζυγωματικά και ταυτόχρονα μυϊκή αδυναμία, δυσφωνία, δυσφαγία, ασβέστωση στο δέρμα, μυϊκές συγκάμψεις και στομαχικά προβλήματα και πόνος.
Η Μυοσίτιδα εγκλείστων σωματίων παρουσιάζεται με μυϊκή αδυναμία σε τετρακέφαλους και μύες κάτω από το γόνατο, μυϊκή αδυναμία σε πήχεις και μύες δακτύλων, δυσφαγία.
Η Πολυμυοσίτιδα είναι συχνότερη σε ηλικίες άνω των 20 ετών και εμφανίζεται με μυϊκή αδυναμία, που αφορά σε μύες κοντά στον κορμό, δυσφαγία, πτώσεις και αδυναμία ανασηκώματος, χρόνιο ξηρό βήχα, αίσθημα κούρασης και πάχυνση δέρματος χεριών. Συνήθως συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η Κυκλοτερής μυοσίτιδα αφορά κυκλοτερή φλεγμονή των έξω οφθαλμικών μυών, που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των οφθαλμών.
Εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις
-
Γενική αίματος
-
Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών
-
CK
-
AST
-
Αλδολάση
-
LDH
-
CRP
-
Jo-1, SRP, Mi-2)
-
Καρκινικοί δείκτες
Επίσης συστήνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα, μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία θώρακος, βαριούχος εξέταση και βιοψίες δέρματος και μυών.