Μικροσκόπηση ούρων με μικροσκόπιο αντίθετης φάσης

Η αιματουρία είναι συχνή εκδήλωση των παθήσεων του ουροποιητικού.

Διακρίνεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: την μακροσκοπική αιματουρία, όταν η παρουσία αίματος είναι ορατή στα ούρα και την μικροσκοπική αιματουρία, όταν δηλαδή το αίμα στα ούρα δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Η ανίχνευση ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα αποτελεί μία από τις βασικότερες παραμέτρους της γενικής εξέτασης ούρων. Φυσιολογικά στα ούρα ανευρίσκονται 0 – 3 ερυθρά κατά οπτικό πεδίο.

Η μικροσκόπηση με αντίθεση φάσης του φωτός είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για την εξέταση του ιζήματος των ούρων. Η τεχνική αυτή αναδεικνύει καλύτερα το περίγραμμα των κυττάρων λόγω μικρών διαφορών του δείκτη διάθλασης των συστατικών τους. Η διαφορά αυτή δεν είναι ορατή στο οπτικό πεδίο του κοινού μικροσκοπίου.

Ειδικά για τη μελέτη της μορφολογίας των ερυθροκυττάρων, η μικροσκόπηση με αντίθεση φάσης του φωτός, βοηθά στη διάκριση της αιματουρίας σε σπειραματική και μη σπειραματική. Ανάλογα με τη μορφολογία των ερυθρών κατευθύνεται και η διαγνωστική διερεύνηση και η θεραπευτική προσέγγιση.

 


ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.